Zeleni ambasador 2016

Pester program

V ponedeljek, 19. septembra 2016, sta si zeleno štafeto predali Četrtna skupnost Bežigrad in Četrtna skupnost Trnovo. Predaja je potekala v zelenem okolju pred Centrom starejših Trnovo. Dogodek so odprli otroci OŠ Kolezija s himno Zelene prestolnice 2016, Ljubljana Zate. Predsednica ČS Bežigrad, mag. Tadeja Vengar, je s svetniki ČS Bežigrad zeleno štafeto predala na trajnosti način. V Trnovo so se pripeljali s kolesi. Za trajnostni način pa je poskrbel tudi predsednik ČS Trnovo, g. Žiga Oven, saj je prišel na prireditev s konjem.

Predsednica ČS Bežigrad je v svojem nagovoru sklenila, da njihovo tritedensko ambasadorstvo zaključujejo z oceno odlično. Imeli so kopico zanimivih dogodkov, tri večje – odlično izvedene in zelo dobro obiskane, pa so pripravili pred ljubljansko Mestno hišo. Na tem mestu se je zahvalila vsem izvajalcem, svetnikom, sodelavcem, obiskovalcem ter Ljubljančanom, ki so jih s svojim navdušenjem spodbujali in gnali naprej. Nasledniku, predsedniku ČS Trnovo, je zaželela čim več dobro izpeljanih zelenih projektov.

Predsednik ČS Trnovo je pozdravil vse prisotne ter povabil na dogodke, ki jih njihova četrtna skupnost pripravlja v naslednjih treh tednih. V oktobru že tradicionalno praznujejo in pripravljajo dneve četrtne skupnosti, letos pa so dodali še nekaj dodatnih zelenih dogodkov. Kar nekaj jih bodo izvedli tudi v Točki.Zate. pred Mestno hišo.

Po nastopu pevskega zbora Društva upokojencev Trnovo je zbrane nagovoril župan Zoran Janković. Čestital je ČS Bežigrad in ČS Trnovo za primopredajo. Poudaril je, da se vse četrtne skupnosti res lepo trudijo pokazati najboljše. Še posebej pa ga veseli medgeneracijsko sodelovanje, ki se na tem dogodku še posebej lepo odraža. Prejšnji teden je z županom Dunaja podpisal podaljšan sporazum med mestoma za obdobje 2016 – 2020. Lepo je biti enakovreden sogovornik tako velikemu mestu, čeprav ima Ljubljana dosti manjši proračun. A ko, tako on kot podžupani, slišijo toliko srčnih besed in toliko pristnih aplavzov je vredno potrpeti in delati naprej. Svojo dobro prakso moramo širiti naprej, predvsem na Balkan. Ljubljana so ljudje, ki odprtih rok sprejme vsakogar. Sledil je nastop učencev OŠ Kolezija in pevskega zbora KUD SCT, nato pa se je srečanje ob pogostitvi nadaljevalo do večernih ur.

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

21.9.2016 med 12 in 16.30 uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Trnovo v sodelovanju s Čebelarskim društvom Barje  predstavila delovanje društva, ogledati pa si je bilo mogoče opazovalni panj in kupiti domač med.

23.9.2016 med 11 in 16 uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Trnovo v sodelovanju s Turističnim društvom in medgeneracijskim mreženjem Ljubljanica Trnovo predstavila delovanje koles na električni pogon. Po njihovem prepričanju je prav ta način najustreznejši za prevoz po Ljubljani. Zraven so predstavili še druge dejavnosti društva.

24.9.2016 med 13 in 18 uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Trnovo v sodelovanju s Konjeniškim klubom Trnovo predstavila delovanje kluba in njihovih programov. Konjeniški klub Trnovo je bil ustanovljen leta 2001. Ukvarjajo se s šolo jahanja, preskakovanjem zaprek in dresurnim jahanjem. Novost  predstavlja šola jahanja za otroke.

27.9.2016 med 11 in 17 uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Trnovo v sodelovanju z Andrejem Peršinom mimoidočim ponudila trnovsko zelenjavo. Andrej Peršin v Trnovem, v centru Ljubljane, prideluje zelenjavo, ki jo s tradicionalno trnovsko cizo vozi prodajat na ljubljansko tržnico. Tokrat je svoj ljubljanski pridelek ponudil pred ljubljansko mestno hišo. +Vir MOL, foto Doris Kordić       

27.9.2016 med 17. in 19. uro
V Točki.Zate pred Mestno hišo je ČS Trnovo v sodelovanju z Jernejo Jošar in Maticem Severjem pripravila predavanje na temo vrtovi na balkonih in terasah. Jerneja Jošar, avtorica knjige »Moj vrt je lahko balkon« in Matic Sever, avtor knjig »Vroče trajnice« in »Vroče kombinacije«, sta predstavila svoje izkušnje v zvezi z ozelenitvijo ljubljanskih balkonov in teras.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

  • 19.9.2016 ob 17.30 uri, zelenica pred sedežem ČS Trnovo in Centrom starejših Trnovo, Devinska 1
    Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Trnovo
    Predstavniki ČS Bežigrad in ČS Trnovo so si predali repliko ZPE. Sledil je kratek kulturni program. Obiskovalce je pozdravila tudi zmajčica Flora.
  • 25.9.2016 ob 10. uri, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15
    Predstavitev in pohod po čebelji poti
    Predstavitev Čebelje poti in kratek ogled Botaničnega vrta ter pohod po Čebelji poti do centra mesta. Na krajši prezentaciji in učni poti so se obiskovalci tako lahko seznanili z dediščino čebelarstva v Ljubljani in pomenu čebel za preživetje.

V času ambasadorstva je ČS Trnovo sodelovala z 11 deležniki:
OŠ Kolezija; Deos d.d.; Pevski zbor Društva upokojencev Trnovo; Kulturno umetniško društvo Talija; Mešani pevski zbor RETRO; Trajnice carniola – gojenje, Matic Sever s.p.; Čebelarsko društvo Barje; Turistično društvo in medgeneracijsko mreženje Ljubljanica Trnovo; Konjeniški klub Trnovo; Andrej Peršin; Jerneja Jošar.

ČS Trnovo je pripravila tudi blog, ki je bil objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si.