Svetovna prestolnica knjige 2010

Ljubljana bo nosilka Unescovega naslova v času med dvema praznovanjema svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011.

Aktivnosti Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, ki je nosilec projekta, potekajo že od junija 2008, ko je Unesco,v konkurenci Gudalajare, Lisbone, Rige, St. Peterburga, Dunaja in Wellingtona, izbral kandidaturo Ljubljane za najboljšo in jo proglasil za svetovno prestolnico knjige 2010. Unescova komisija je poudarila, da smo bili izbrani zaradi » tehtno pripravljene prijave ter pestrega in zaokroženega programa, ki uživa široko in zavzeto podporo vseh protagonistov na knjižnem trgu: založnikov , knjigarnarjev in knjižničarjev in je usmerjena k promociji knjige in spodbujanja branja«.

Nekaj poudarkov iz programa

19. aprila 2010 bo Ljubljana predstavila svetovni javnosti svoj program v palači Unesca v Parizu. Dogodka se bodo udeležili župan MOL Zoran Janković, ministrica za kulturo RS Majda Širca, generalna direktorica Unesca Irina Bokova ter številni diplomatski predstavniki. V Parizu bomo ob kulturnem programu, ki ga bo izvedel Branko Završan, predstavili program LSPK2010, še posebej pa smo veseli, da se je povabilu na predstavitev odzval eden od treh osrednjih avtorjev LSPK 2010 Slavoj Žižek.

Uradni začetek prevzema Unescovega naslova bo 23. aprila bo ob 12. uri pred Mestno hišo. Takrat bo župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković dvignil zastavo svetovne prestolnice, zvečer pa bo v Križankah umetniška uprizoritev Matjaža Bergerja, ki jo je zasnoval kot poklon knjigi, branju in pisavam in bo enovito srečanje znanosti, umetnosti in filozofije skozi optiko knjige.

S prevzemom naslova se bo pričelo leto, v katerem bomo izvedli okoli 300 dogodkov, namenjenih:

spodbujanju branja
razvoju bralne kulture
večanju dostopnosti knjige
predstavljanju književnih zvrsti in svetovnih književnosti.

Program Ljubljana – svetovna prestolnica knjige bo razdeljen v naslednje sklope:

Literarni festival: Literature svetovnih celin - Fabula 2010

Dogajanje festivala bo tematsko osredotočeno na mesto. Mesto kot življenjsko okolje, mentalni zemljevid, prostor svobode in omejitve bo rdeča nit festivala, ki bo opredeljevala tudi njegov bogat spremljevalni program.

V času festivala bodo Ljubljano obiskali svetovno znani književniki:

Herta Muller: 2. do 5. maj 2010
Richard Flanagan: 25. do 29. maj 2010
Jonathan Franzen: 7. do 10. maj 2010
David Grossman: 12. do 15. maj 2010
Michal Viewegh: 16. do 19. maj 2010
Daniel Kehlman: 20. do 23. maj 2010
Ob obiskih književnikov bodo na Bregu postavljene kulise mest, iz katerih prihajajo gostje.

V projektu »Mednarodno znotraj lokalnega« se bodo na pesniških večerih zvrstila branja poezije gostujočih kitajskih pisateljev in številne druge prireditve.

V času festivala se bo zvrstila še množica dogodkov, ki bodo promovirali branje in literaturo. Natančnejši program festivala bo objavljen naknadno.

Ljubljana bere/Rastem s knjigo je program, v okviru katerega smo izbrali slikanici, za triletnike in prvošolce, za slovenske srednješolce pa kakovostno izvirno leposlovno delo. Vse knjige bodo otroci in mladostniki dobili v dar.

Triletnike bomo obdarili s slikanico Lonček na pike avtorice Anje Štefan in ilustratorke Jelke Reichman, prvošolci pa bodo prejeli slikanico Slovenske pravljice (in ena nemška) v stripu avtorja in ilustratorja Matjaža Schmidta, izbor najboljše knjige za srednješolce še poteka.

V okviru projekta Knjiga za vsakogar smo podprli izdajo 21. knjižnih del različnih zvrsti v visoki nakladi(8.000 izvodov)in po ceni 3EUR za knjigo.

Slovenski bralci bodo lahko v okviru projekta Knjige za vsakogar kupili naslednje knjige:

Graffit 1 in 2 – zbirka vrhunskih stripov (DESK d.o.o.)
Monika Kropej, Roberto Dapit: Kole, kole, koledo, leto lepo mlado (DIDAKTA d.o.o.)
Vsaka ljubezen je pesem (zbirka poezije) (Društvo slovenskih pisateljev)
Evald Flisar: Čarovnikov vajenec v stripu (Vodnikova založba)
Karl Markus Gauss: Jedci psov iz Svinije (Društvo Slovenska matica)
Tone Pavček: Čas duše, čas telesa (Društvo Slovenska matica)
Pahorjevo berilo (izbrana besedila Borisa Pahorja) (Cankarjeva založba)
Žižkovo berilo (izbrana besedila Slavoja Žižka) (Cankarjeva založba)
Deseta hči (izbrana besedila Svetlane Makarovič) (Cankarjeva založba)
Andrej Rozman - Roza: Passion de Pressheren (KUD France Prešeren Trnovo)
Herta Müller: Zaziban duh (Študentska založba)
Daniel Kehlmann: Slava (Študentska založba)
Richard Flanagan: Plosk ene dlani (Študentska založba)
David Grossman: Glej geslo: Ljubezen (Študentska založba)
Jonathan Franzen: Območja nelagodja (Študentska založba)
Michal Viewegh: Učna ura ustvarjalnega pisanja (Študentska založba)
Literarne poti Ljubljane (Sebastijan Pregelj, dr. Gašper Troha) (Študentska založba)
Lj kot ljubezen – Knjiga pesmi o Ljubljani (več avtorjev) (Študentska založba)
Ljubljana od zunaj – Antologija pesmi, proze in drugih zapiskov o Ljubljani iz tujine (več avtorjev) (Študentska založba)
Žiga X. Gombač, Majda Koren, Neli Kodrič Filipčič, Maja Novak: Štiri zmajske (Študentska založba)
Posebnost našega projekta je v tem, da smo običajno prodajo knjig iz knjigarn razširili tudi na slovenske splošne knjižnice in našli v Društvu slovenskih knjigotržcev in Mestni knjižnici Ljubljana odlične sodelavce. Pri snovanju tega izvirnega eksperimenta nas je vodila misel, da bi z njim širili zavedanje o pomenu kupovanja knjig.

V okviru sklopa Knjiga in ustvarjalnost na področjih kulture bodo potekale različne prireditve, ki se bodo vsebinsko povezovale s temeljnim programom in s knjigo v širšem smislu, izvajali pa jih bodo muzeji, galerije, gledališča, glasbeniki in drugi kulturni ustvarjalci.

V sklopu Knjiga in mesto bodo potekale obstoječe literarne prireditve v Ljubljani in Sloveniji, ki bodo v okviru LSPK 2010 bogatejše in obsežnejše, vse z željo, da bi s posegi v javni prostor poudarjali pomen branja in spodbujanja bralne kulture. Ljubljana bo dobila nove bralne kotičke na javnih površinah (dobili bomo bralni park-labirint), brali bomo v bolnišnicah, azilnem domu, domovih za starejše, podprli smo družbenoodgovorno noto približevanja ranljivim skupinam, tako da bomo izvedli projekt prilagoditve dostopnosti razstavnih prostorov in eksponatov zbirke Mestnega muzeja za potrebe slepih in slabovidnih. Veliko projektov bo namenjenih najmlajšim, posebno pozornost smo namenili trem vrhunskim slovenskim avtorjem: Borisu Pahorju, Svetlani Makarovič in Slavoju Žižku.

Svetovni kongres: Svetovni vrh knjige 2011- Knjiga kot nosilka razvoja človeštva bo v času med 31. marcem in 1. aprilom 2011 in bo spregovoril o izzivih, ki jih na področju založništva prinaša digitalizacija, o prevajanju iz malih jezikovnih skupin v svetovne jezike ter o svetovnih knjižnih uspešnicah. Ob koncu bo sprejeta Ljubljansko resolucijo o knjigi, ki bo nakazovala smeri kako bi javne oblasti lahko učinkoviteje podpirale knjigo in branje.

V aprilu bo začel izhajati kulturni štirinajstdnevnik Pogledi, ki ga bo izdajalo časopisno in založniško podjetje Delo. Pogledi bodo osredotočen na področje kulture, medijev in intelektualnega življenja in bo odpiral kritično refleksijo o kulturi in družbi.

Prav tako bo Ljubljana v tem letu pridobila svojo hišo literature, ki smo jo poimenovali po Primožu Trubarju, piscu prve slovenske knjige in utemeljitelju slovenskega knjižnega jezika in bo združevala naslednje programske vidike: kulturno in intelektualno središče, knjižni klub, sedež novega spletnega portala o književnosti in knjigi, galerijski prostor in informacijsko središče.

Pošta Slovenije bo izdala razglednično dopisnico,s katero bo zaznamovala pomemben Unescov naslov, Banka Slovenije priložnostne kovance-zlatnik, srebrnik in dvokovinski zbirateljski kovanec, Mestna občina Ljubljana pa bo izdala priložnostni ex-libris.

V programu, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, glavnino sestavljajo projekti nevladnih organizacij in zavodov s področja kulture, znanosti in raziskovanja. Del programa pa nastaja v sodelovanju z slovenskimi mesti in veleposlaništvi v Ljubljani.

Prisrčno vas vabimo v Ljubljano – svetovno prestolnico knjige 2010.

Več informacij bo od 15. aprila 2010 na voljo na spletni strani: www.ljubljanasvetovnaprestolnicaknjige.si in www.ljubljanaworldbookcapital.si.