Čas je gibljiva podoba večnosti

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 25. septembra do 13. oktobra 2019 na ogled razstava Čas je gibljiva podoba večnosti, Tri stoletja stolpne ure na ljubljanskem Rotovžu 1718 - 2018.

 

V pentagonalnem stolpiču na vrhu ljubljanskega Rotovža že 300 let deluje edinstvena stolpna ura z dvema ohranjenima izvirnima zvonovoma iz začetka 17. stoletja. Po konstrukciji in načinu mehanskega delovanja je Ljubljanska ura podobna astronomski uri na praški Mestni hiši, imenovani Praški orloj.

Leta 1718 jo je izdelal urar Balthazar Hoffmann iz Scherdinga na Bavarskem. Ob svoji visoki obletnici se je MOL lotila njene temeljite restavracije, ki je bila zaupana urarju Samuelu Kukovičiču iz Brestanice. Urinega mehanizma ni bilo moč v celoti razstaviti, zato je zahtevna prenova trajala 4 mesece, nadalje pa se obnavlja tudi samo ohišje, torej lesena komora s stropom, kjer se nahaja mehanizem ure. Tako bomo to dragoceno tehnično dediščino ohranili v stanju, primernemu njeni kakovosti in edinstvenosti v srednjeevropskem prostoru.