Barbara Jurkovšek: Nesmrtniki / Immortals

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 6. julija do 16. avgusta 2022 na ogled razstava Barbare Jurkovšek Nesmrtniki / Immortals.

S slikarsko-kiparsko razstavo v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani se avtorica Barbara Jurkovšek dotika nekaterih eksistencialnih vprašanj človeštva, ki v iskanju lastne nesmrtnosti pogosto usodno vpliva na evolucijske poti živega sveta. Z genskimi posegi v tuje (in lastno) življenje so ob tem marsikdaj prekoračene etične meje dostojnega in dovoljenega. Rdeča nit njenega raziskovanja so refleksije na realno okolje, v katerem živi, s posebnim poudarkom na nujnosti recikliranja civilizacijske navlake in neškodovanja drugim živim bitjem. Zato pogosto posega po že uporabljenih materialih. Vsesplošno človeško željo po nadvladi (trofejah) simbolno nadomesti z »vegansko taksidermijo«. Ob povezovanju tradicije s sodobnostjo si želi odgovoriti na vprašanje o varljivi meji med visoko in nizko umetnostjo ter osvetliti razmerja med umetnostjo, znanostjo in kičem, ki v času svetovnega spleta in plagiatorstva pogosto niso povsem jasna.

BARBARA JURKOVŠEK (Ljubljana, 1981) je leta 2006 diplomirala in 2009 magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Metki Krašovec. Kasneje se je izpopolnjevala na Accademia di Belle Arti di Lecce v Italiji.
Imela je številne samostojne in skupinske razstave ter projekte doma in v tujini (ZDA, Velika Britanija, Francija, Belgija, Nemčija, Madžarska, Italija …). Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije.