Blaž Zupančič: Secesijski motivi na ljubljanskih hišah

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo od 6. do 10. junija 2019 na ogled fotografska razstava Blaža Zupančiča Secesijski motivi na ljubljanskih hišah, obnovljena secesijska dediščina s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana v okviru programa Ljubljana – moje mesto .

Mestna občina Ljubljana je v okviru programa Ljubljana - moje mesto (1991 – 2019) sofinancirala obnovo stavbnih lupin več kot 400 stavb, ki imajo status arhitekturnih spomenikov ali stavbne kulturne dediščine. Med njimi so tudi najlepše secesijske stavbe, ki so dale mestu na prelomu 19. in 20. stoletja moderno podobo. Tedaj je bila v secesijskem slogu zgrajena povsem nova mestna četrt med starim mestnim jedrom in železniško progo, ki ji danes pravimo secesijska Ljubljana. Temu predelu je vtisnil poseben pečat Maks Fabiani, ki je zasnoval Miklošičev park in ob njem zgradil dve pomembni stavbi - Krisperjevo hišo v modnem slogu dunajske secesije in Bambergovo hišo, pri kateri je iskal inspiracijo v ljubljanski baročni arhitekturi. Ob njem pa so ustvarjali tudi drugi domači in tuji arhitekti, med njimi Josip Vancaš, Ciril Metod Koch, Ivan Vurnik, Jurij Zaninović, Vojteh Dvořak, Friedrich Sigmundt, Ernest Schäfer, Alexander Graf, Karl Brűnnler in še nekateri stavbeniki.

Fotograf Blaž Župančič je v objektiv ujel najlepše arhitekturne detajle s secesijskih hiš, ki so včasih skriti in obiskovalcem manj znani, so pa značilni za secesijsko arhitekturo: motivi iz narave in ljudske umetnosti, maske, ženski in otroški liki, napisi, zanima pa ga tudi, kako je secesija na fasade in v notranjščine hiš uvajala nove materiale, kot so železo, steklo in keramika.