Čudoviti svet metuljev

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 22. junija do 5. avgusta 2020 na ogled razstava Čudoviti svet metuljev.

Metulji so majhni, a prepoznavni prebivalci travnikov. Ne živijo le na pisanih suhih travnikih na Krasu ali na prostranih prekmurskih ravnicah in tudi ne samo na osamljenih gorskih tratah. Metulje lahko srečamo tudi v mestu, na vrtu pred hišo ali v urejenem parku. In povsod kjer se metulji pojavljajo predstavljajo pomemben del narave.
V Društvu za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije se že dvajset let posvečamo raziskovanju in varovanju metuljev v Sloveniji. Z razstavo bomo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane približali pisani svet metuljev, saj boste lahko spoznali v Sloveniji živeče vrste, med njimi tudi tiste, ki jih lahko srečate v Mestni občini Ljubljana. Z metulji namreč sobivamo in lahko pridemo v stik z njimi praktično na vsakem koraku. So namreč pomembni pokazatelji stanja okolja v katerem živimo in za katerega moramo poskrbeti, da ga ohranimo tudi našim zanamcem. V letu 2020, ko obeležujemo tudi 100-letnico objave Spomenice Odseka za varstvo prirode in prirodnih spomenikov, se še toliko bolj zavedamo, kako velik dar je ohranjena narava, ki jo lahko občudujemo tudi v neposredni bližini našega glavnega mesta.
Metulji so barvita, pestra in zelo raznolika skupina žuželk in njihov pomen v naši bližini želimo predstaviti čim širši javnosti. Na razstavi bo pestrost metuljev predstavljena s fotografijami metuljev in njihovih življenjskih prostorov. Poleg tega boste lahko podrobneje spoznali njihov življenjski krog, razlike med nočnimi in dnevnimi metulji, katere vrste metuljev so pri nas najbolj ogrožene ter dejavnike, ki trenutno najbolj pretijo metuljem. Predstavljena bo zgodovina raziskovanja metuljev na območju Slovenije in delovanje Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije. Razstava bo tako podala celostno predstavitev metuljev in njihov pomen v naravi ter tudi načine in zgodovino proučevanja v Sloveniji.