da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge da se odg...

V Galeriji Kresija bo od 24. maja do 7. julija 2022 na ogled razstava da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge da se odg...

Umetnice in umetniki v dialogu s pesniško zbirko
Joni Zakonjšek, Sašo Vrabič, Tadej Vaukman, Helena Tahir, Zora Stančič, Gašper Kunšič, Marko Jakše, Tina Dobrajc, Viktor Bernik, Nevena Aleksovski in Maja Babič Košir

Enajst likovnih umetnic in umetnikov je prejelo pesniško zbirko Anje Zag Golob da ne da ne bo več prišl... – in prošnjo za odziv na v njej prebrano poezijo. Namesto platna so uporabile_i – knjigo. Nastalo je deset umetniških del, ki vsako na svoj način vstopa v dialog s poezijo.
Zbirka vsebuje 30 pesmi, oblikovala jo je Urška Hočevar. Leta 2019 je bila nominirana za Veronikino nagrado ter na SKS v kategoriji leposlovje: poezija nagrajena kot najbolje oblikovana knjiga, leta 2020 pa je prejela nagrado kritiško sito za najboljšo slovensko knjigo minulega leta po izboru literarnih kritičark in kritikov.
Pesnica je z vsemi omenjenimi projekti, ki jih sklepa pričujoča razstava, želela izpostaviti poezijo in sebe interdisciplinarnim procesom, dialogu z drugimi zvrstmi umetnosti, osnovna ideja za konkretno razstavo pa izvira iz oblikovanja knjige, katere naslovnica je – bela, v celoti nepotiskana. Bralke in bralci so se pritoževali, da se zato na njej vse vidi, da je to belino nemogoče ohraniti. Tako so nastajale individualne naslovnice, polite s kavo, počečkane z otroškimi risbicami, z raznoraznimi odtisi časa in prostorov, ki so jim knjige prisostvovale. To je bilo izhodišče za načrtovanje razstave, ob čemer sta pesnico zanimala tudi reinterpretacija samega artefakta knjige ter možnosti drugačnega pristopa k poeziji. Izbrane umetnice in umetniki pa so sprejeli izziv alternativnega načina branja poezije.

Odprtje razstave bo v torek, 24. maja 2022, ob 18. uri. V sklopu dogodkov Ljubljana Art Weekend bo v soboto, 28. maja 2022, ob 14. uri potekalo vodstvo z umetniki razstave.