Glivonožci

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 30. maja do 11. julija 2024 na ogled svetlobna instalacija Glivonožci.

Glive, ki jih najdemo praktično povsod na planetu, so največji organizem na Zemlji in za svoje uspešno razmnoževanje uporabljajo izredno domiselne načine. Eden takšnih je luminiscenca, ki jo lahko opazujemo pod ultravijolično svetlobo. Ljudje tega spektra barv samega po sebi ne zaznavamo, vloga luminiscence pri glivah pa niti še ni popolnoma pojasnjena – vsekakor se zdi, da nekatere živali, ki raznašajo trose gliv, zaznavajo te barve. Za nas pa je gozd ponoči črn – le UV svetilka nam omogoča videti nočni svet v popolnoma drugačnih barvah.

Na povabilo Pionirskega doma je mikologinja Katarina Grabnar Apostolides udeleženke tečaja kiparstva za odrasle popeljala v večerni gozd. S pomočjo UV svetilk so raziskovale barve in oblike, ki so se pojavljale pred njimi. To izkušnjo so prevedle v likovno vizualne vtise – v lebdeče prozorne krogle so ujele majhne mikološke ekosisteme, ki žarijo pod UV svetilkami.

Mentorica: Nina Koželj
Sodelujoče: Neža Anžič, Klara Bajec, Metka Blatnik, Lidija Drobež, Saša Erjavec, Mojca Horvat, Tatjana Jamnik, Barbara Juršič, Suzana Kremžar, Polona Kuhar, Mojca Marn, Maja Maroša, Tanja Petkovič, Stajka Skrbinšek, Natalija Šega, Marina Šink, Romana Terkaj, Barbara Miklič Türk, Damijana Vidic in Anja Zver
Produkcija: Art center Pionirskega doma

Odprtje razstave bo v četrtek, 30. maja 2024, ob 19. uri.