Hiša eksperimentov: OPOLNOMOČNICE

V Desnem atriju Mestne hiše bo od 9. do 16 septembra 2021 na ogled razstava Hiše eksperimentov Opolnomočnice.

Karikaturist, humorist, ilustrator in velik spodbudnik Hiše eksperimentov Božo Kos je s svojimi deli v Sloveniji pustil velik pečat. Bil je umetnik z velikim čutom za znanost. Morda je manj znano dejstvo, da je študiral fiziko in končal višje stopenjski študij. Večkrat je dejal, da je v tistih časih risal in študiral fiziko. Kot je sam rad rekel, je kasneje vedno manj študiral fiziko in vedno več risal. A veselje do fizike in poljudnega povezovanja naravnih pojavov in tehnologije z umetnostjo ga je zaznamovalo skozi celotno življenje.

Tako je tudi nastala serija stripov: »Dober nasvet ni od muh…« V njih na humoren in način oriše in opiše znanstveni fenomen tako, da pritegne pozornost gledalca ter bralca in ga s svojo duhovitostjo ne izpusti, dokler strip ni prebran in doživet, gledalec in bralec pa spreobrnjen v izvajalca.
Razstavo so ustvarjalci iz Hiše eksperimentov povezali z mobilnimi eksperimenti, s katerimi hodijo po slovenskih krajih in šolo, vrtec, srednjo šolo ali kulturni dom za en dan spremeni v center znanosti – pravcato majhno Hišo eksperimentov. 
Aktivnost so poimenovali kar Hiška eksperimentov in je izrazito interaktivna.

Poskrbeli so tudi, da je razstava še dodatno dinamična – če jo boste obiskali danes, morda jutri ne bo več enaka. Nekateri eksperimenti se bodo »kar čez noč« prerodili in ponudili nove vsebine. Zato vam priporočamo, da razstavo obiščete večkrat, naj vam prišepnemo – vsaj trikrat.

Kaj druži oba dela razstave?
Zagotovo radovednost, ustvarjalnost, iskrivost in želja, da svoje ideje, talente in misli avtor deli z obiskovalci.