HISAKO TOKITOMO: Tradicionalne japonske tehnike barvanja tkanin

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 15. do 22. aprila 2019 na ogled razstava "Hisako Tokitomo: Tradicionalne japonske tehnike barvanja tkanin", ki jo pripravlja Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani.

Mojstrica barvanja tekstila s tradicionalnimi japonskimi tehnikami in oblikovanja japonskih kimonov Hisako Tokitomo, se je leta 1942 rodila v Okayami. Leta 1973 je diplomirala na Tokijski šoli za barvanje in umetnost. Takrat se je začela njena več kot štirideset let dolga profesionalna pot barvanja tekstila s tradicionalnimi japonskimi tehnikami. Status kulturne odposlanke, ki ji ga je leta 2012 dodelilo Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo, je prof. Tokitomo omogočilo, da je lahko obiskala več kot 16 držav, v katerih je predstavila svojo umetnost in umetnine. Z razstavo svojih del v Sloveniji bo predstavila posebno tehniko vezanja in barvanja tekstila imenovano shibori.

Spremljevalni dogodek:

  • 15.4.2019, ob 13.30 uri – delavnica barvanja tekstila po japonski metodi shibori

Prof. Tokitomo je mojstrica japonskih tehnik barvanja. Najprej bo udeležence delavnice seznanila s tradicionalnimi tehnikami vezanja in barvanja, nato pa se bomo skupaj preskusili v načinu vezanja tkanin imenovanem shibori. Udeleženci bodo svoje zvezane izdelke potopili v na tradicionalni način pripravljeno indigo modro barvo, jih posušili in odnesli domov.

Udeleženci naj s seboj prinesejo: predpasnik ali oblačilo, ki se lahko umaže in brisačo, s katero bodo svoje izdelke osušili, zato naj tudi ta bo potrošne narave.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Število mest je omejeno, zato prijave zbiramo na e-mailu Veleposlaništva Japonske v Ljubljani: info@s2.mofa.go.jp  od 18. marca do 5. aprila do 17. ure.