Kaj so nevladne organizacije?

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo od 8. decembra 2020 do 8. februarja 2021 na ogled razstava stripa dr. Horowitza Kaj so nevladne organizacije?.

Razstavni projekt je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s Centrom nevladnih organizacij – CNVOS.
Nevladne organizacije nas spremljajo na vseh področjih življenja, od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite. Država jih pokliče na pomoč, kadar sama ne zmore opraviti vsega dela, potrebnega za dostojanstveno in kakovostno življenje svojih prebivalk in prebivalcev. Ker opravljajo tako pomembne naloge, jih pogosto zamenjujemo za državne organe.
Med skoraj 28.000 nevladnimi organizacijami je več kot 1300 gasilskih društev z več kot 162.000 prostovoljci. Prav tako, kot potrebujemo gasilce, da naša mesta in prebivališča branijo pred ognjem, potrebujemo tudi okoljevarstvenike, ki branijo našo pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja. Pa humanitarne organizacije, ki skrbijo za preživetje ljudi na socialnem robu, in zagovorniške organizacije, ki raziskujejo in opozarjajo na napake v sistemu ter kršenje človekovih pravic. Vsem je skupno eno: prizadevajo si, da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna.