Kraljice preobleke

V Galeriji Kresija bo od 5. junija do 11. julija 2024 na ogled razstava Simona Changa Kraljice preobleke.

Razstava Simona Changa slavi raznolikost in ustvarjalnost slovenske scene kraljic in kraljev preobleke (angleško: drag queens). Odpira nam svet spektakla, ekstravagantnih, izjemno dodelanih kostumov, močnih ličil in strastnih odrskih nastopov. In kar je še pomembnejše, fotografije Simona Changa nam razkrivajo človeško dimenzijo ustvarjalk in ustvarjalcev, ki je širši javnosti mnogokrat prikrita. Predvsem je prikrita zaradi same narave odrskih nastopov, ki so že sami po sebi namenjeni podajanju iluzije. Njegove fotografije nas postavijo v vlogo opazovalca zaodrskega dogajanja, kjer smo priča pripravam, tremi, prijateljskemu spodbujanju, zadnjim trenutkom zbranosti pred soočenjem z občinstvom. Torej tik do trenutka, ko stopijo na oder v vsej svoji veličastnosti. Mnogokrat je ta človeška dimenzija prikrita tudi zaradi nevednosti in predsodkov v družbi.

Simon Chang je od leta 2021 naprej spremljal mlajšo generacijo kraljic preobleke v vrsti dogodkov, kot so Dragoslavija, Drag konferenca, K4 Roza, Majska kraljica, različni kabarejski nastopi in mnogi drugi. Ustvaril je dragocen dokument o prisotnosti izjemno ustvarjalne skupnosti, ki je v Ljubljani povzročila pravi kulturni razcvet.
(Jernej Škof)

 

Odprtje razstave bo v sredo, 5. junija 2024, ob 19. uri. 
Obrazstavni program:

  • 6. junij 2024 ob 17. uri – vodstvo po razstavi z avtorjem
  • 13. junij 2024 ob 17.30 – živa knjižnica s kraljicami preobleke
  • 20. junij 2024 ob 17.30 – okrogla miza
  • 27. junij 2024 ob 17.30 – živa knjižnica s kraljicami preobleke
  • 11. julij 2024 ob 17. uri – vodstvo po razstavi z avtorjem

Razstava in spremljajoče aktivnosti so del kulturnega programa ob obeležitvi 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti v Sloveniji.

Razstavo so podprli Mestna občina Ljubljana, Tajvansko ministrstvo za kulturo, društvo ŠKUC, OKVIR, Raum, arhitektura in Galerija Fotografija.