Lea Culetto: Petlje

V Galeriji Kresija bo od 4. oktobra do 6. novembra 2022 na ogled razstava Lee Culeto Petlje.

Nastanek v Galeriji Kresija razstavljene serije nosljivih objektov, ki nosi ime po osnovni prvini pletenja, je navdihnila manj znana komunikacijska vloga oblačil v vojni zgodovini: v oblačila vpletena ali vtkana sporočila, skrita v obliki vzorcev ali zaporedju vozlov, so med vojno predstavljala enega izmed načinov tajne komunikacije in prikrivanja sporočil. V projektu Petlje se je umetnica Lea Culetto odločila v tradicionalni pletilni vzorec prevesti sodobni binarni številski sistem – 0 postane desna petlja, 1 postane leva petlja ali obratno – ter v dekorativne kose pletenin s pomočjo binarnega zapisa, značilnega za računalništvo in informatiko, vpletla kodirana besedila. Ta obiskovalcu galerije niso neposredno vidna, odražajo jih le napisi binarnih kod na tleh razstavnega prostora ter pomenljivi naslovi del.

"Moja prva", "Menstruiram", "Temne in dolge", "PMS", "Anksiozna" …
V zaporedju petelj se skrivajo avtoričine osebne izkušnje in intimne pripovedi o temah, ki jim v javnem diskurzu ne namenjamo zadostnega prostora, pripovedi o vprašanjih, o katerih kljub domnevni odprtosti družbe ne znamo razpravljati dovolj odkrito. V na videz nema oblačila so vpletene metafore o discipliniranju naših teles in našem nekritičnem prilagajanju obnašanja normativom patriarhalne družbe, s stropa viseče pletenine skrivajo zgodbe o tabujih, stereotipih ter spolnim normativom podrejenih vedenjih, o stigmatiziranih in omalovaževanih občutjih, o tistem, kar smo bili naučeni prekriti, prikriti, preobleči.
Z gesto prikrivanja Culetto ne namiguje le na molčanje o določenih temah v družbi, aludira tudi na zamolčane osebne zgodbe, ki jih s seboj in na sebi nosi vsak izmed nas. Vsak pleteni objekt je tako tudi personifikacija človeka kot oblečene antologije pripovedi, sinonim za posameznika kot antropomorfni preplet naracij, ki je pogosto neberljiv svoji okolici, a neredko tudi samemu sebi. Tekstilna instalacija v Galeriji Kresija nas opominja, da bi se morali pogosteje vprašati, kaj prekrivamo, kaj prikrivamo, v kaj se preoblačimo – in zakaj. (Anja Guid)

Lea Culetto (1995, Trbovlje) je intermedijska umetnica, dejavna na področju feministične umetnosti. Leta 2019 je zaključila podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Od tedaj deluje kot samozaposlena v kulturi.
V formi tekstila in mešanih medijev ustvarja objekte in instalacije, skozi katere problematizira uveljavljene družbene reprezentacije ženskega telesa, nanj vezanih idealov, tabujev in stereotipov, pri čemer vsakokrat izhaja iz lastne izkušnje le-teh.

Odprtje razstave: torek, 4. oktober 2022 ob 18. uri.
Javno vodstvo po razstavi: torek, 25. oktober 2022, ob 17. uri.

Za izkazano podporo pri razstavnem projektu gre zahvala umetnice trgovini Liupka.