Matic Veler: Čudež Hanuke

V Galeriji Kresija bo od 30. novembra 2022 do 8. januarja 2023 na ogled razstava Matica Velerja Čudež Hanuke.

Filozofija objekta, instalacije, ki jo umetnik Matic Veler predstavlja v ljubljanski Galeriji Kresija, temelji na spoznavanju lastne estetike in odkrivanju njenega razvoja. Uporaba kontrastov, manipulacija materialov in ustvarjanje vzdušij v prostorih so v njegovih delih ključni: vodi ga vprašanje, kako z manipulacijo nekega materiala v novem okolju in s posebnimi učinki ta vzbudi povsem nove zaznave in kako posledično instalacija postane za gledalca doživetje – interakcija.

Kot razkriva že sam naslov projekta, Čudež hanuke, si je avtor zamislil in ustvaril instalacijo, ki navdih črpa v judovskem prazniku hanuka – natančneje v čudežu hanuke – in upodablja devetkraki svečnik hanukijo. Judovski praznik hanuka (znan tudi kot »praznik luči«) obeležuje zmago Makabejcev nad Grki in vnovično posvetitev drugega judovskega templja v Jeruzalemu v 2. stoletju pred našim štetjem (hebrejska beseda »hanuka« pomeni »posvetitev«). Čeprav naj bi bilo po legendi zalog oljčnega olja, ki je bil nujen za bogoslužje v templju, dovolj le za en dan, je olje čudežno zadostovalo za kar osem dni. V spomin na te dogodke Judje v svojih domovih in sinagogah vsak večer prižgejo dodatno svečo na devetkrakem svečniku hanukiji. Eden od krakov je namenjen sveči, imenovani šamaš, s katero se prižge ostalih osem sveč. Na zadnji večer praznika tako zagorijo vse.
Instalacija je nastala z uporabo tehnike krivljenja zrcalnega akrilnega stekla z vročim zrakom. Akrilno steklo, material, ki ga doživljamo kot hladnega in trdega, lasersko razrezan v organske oblike in ročno oblikovan s toplotno pištolo ter obsijan z lučmi, tako dobi povsem novo obliko, zaznavo in pomen. Zmanipulirana plastika postane navidezno krhka, subtilno odbijanje svetlobe od stekla ustvarja posebno, čarobno okolje in vzdušje.