Neja Tomšič: Piha široko, izplujeva

V Galeriji Kresija bo od 31. januarja do 10. marca 2024 na ogled instalacija Neje Tomšič Piha široko, izplujeva.

Instalacija Piha široko, izplujeva je posvečena jadrnici Galeb plesnega para Pie in Pina Mlakarja, jadrnici, ki ju je spremljala skoraj 60 let. Natančneje, posvečena je procesu njene prenove, ki ga je Neja Tomšič dokumentirala med letoma 2020 in 2022 v tržiški ladjedelnici Alto Adriatico Custom, pri čemer si je naslov izposodila v Piinem ladijskem dnevniku z njune zadnje plovbe.
Instalacija se skozi prostorsko partituro pomenov udejanja kot počasen poetičen brodolom. Tematizira proces preobrazbe, a se pri tem s predstavitvijo jadrnice ali njenim simbolnim pomenom, vezanim na plesalca Mlakar, ukvarja le posredno. Namesto tega vzpostavi situacijo z odsluženimi fragmenti, videom, ki prikazuje počasen fizični dialog med mojstri, ladjo in odpadnimi predmeti, ter zamišljenim prostorom, ki je od sedanje, prenovljene jadrnice Galeb povsem ločen.
Dvojnost materialnega in zamišljenega prostora, s katero nas sooči Tomšič, izzove prisotnost, v kateri lahko ustvarjeno iluzijo potovanja ponotranjimo ter s tem ozavestimo kompleksnost telesne izkušnje plesnega para, čeprav ga morda nikoli nismo in ga nikoli ne bomo videli plesati. Ta fikcija odpre možnost, da lahko kot obiskovalci na novo podelimo pomen posameznim elementom instalacije, a hkrati, naj se bere še tako nenavadno, tudi lastnemu telesu.

Neja Tomšič
S tematiziranjem spregledanih in pogosto prikritih zgodb iz preteklosti Neja Tomšič v svojih delih premišljuje prevladujoče zgodovinske narative. Pri tem združuje umetniško raziskovanje z risbo, videom, poezijo, performansom, instalacijo in pripovedovanjem. Je avtorica raziskovalno-umetniškega projekta 'Opijske ladje', s katerim je nastopala v 16 državah in ki je doživel že več kot 120 ponovitev. Za istoimensko knjigo je prejela dve nagradi za najboljšo umetniško knjigo v Sloveniji (P74 ter Slovenski knjižni sejem, 2019). S svojim prvim kratkim filmom 'Delavci zapuščajo tovarno' se je uvrstila v tekmovalni program Festivala slovenskega filma 2021 ter v program Dnevov slovenskega filma v Beogradu. Leta 2022 je v sklopu mednarodne mreže Močnejše periferije v koprodukciji Bunkerja in Kulturnega centre Cluj ustvarila gledališki esej 'Krog'. Je tudi članica skupine Nonument Group, ki je leta 2021 prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Odprtje razstave bo v torek, 30. januarja 2024, ob 18. uri, javno vodstvo pa v četrtek, 7. marca 2024, ob 17. uri.