Potujoča razstava GLEDALIŠČE MÖDERNDORFER

Razstava je nastala kot nekakšno »logično nadaljevanje« monografije Gledališče Möderndorfer, v kateri se Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih.
Avtor je ob izidu knjige zapisal: »Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. /…/ Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.«
Razstava je od junija 2023 gostovala v Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in Trstu. Vsaka postavitev je bila drugačna: ne le zaradi različnih ambientov, temveč tudi zaradi odločitve kustosinje mag. Tee Rogelj, da jo vsakokrat dopolni z nekaj kostumi iz upodobljenih uprizoritev.
Tudi postavitev v Zgodovinskem atriju Mestne hiše pri tem ni izjema – v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana, Gledališkim ateljejem SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana ter vrhunskim kostumografom Alanom Hraniteljem jo nadgrajujemo s kostumi in scenskimi elementi iz opere Samorog Pavla Šivica.

Avtor: Vinko Möderndorfer
Kustosinja: mag. Tea Rogelj
Oblikovalka: Nina Šturm
Prevajalka v angleščino: Nataša Jelič
Lektor: Andraž Polončič Ruparčič
Lektorica za angleški jezik: Jana Renée Wilcoxen
Produkcija: Slovenski gledališki inštitut (zanj: dr. Gašper Troha), Forum Ljubljana (zanj: Eva Rohrman), 2023

Postavitev razstave v Zgodovinskem atriju Mestne hiše je nastala v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana ter Gledališkim ateljejem SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana.

Naslovna fotografija: Pavel Šivic, Samorog, SNG Opera in balet Ljubljana, premiera 3. junija 2021, Matej Vovk, Urška Arlič Gololičič, v ozadju zbor. Foto: Darja Štravs Tisu; Arhiv SNG Opera in balet Ljubljana.