Preko meja / Beyond Boundaries

V Zgodovinskem in Desnem atriju Mestne hiše bo od 23. novembra do 7. decembra 2017 na ogled razstava sodobnih vizualnih umetnikov iz Slovenije in Japonske Preko meja / Beyond Boundaries.

Razstava je osrednji dogodek ob 25. obletnici državnega sodelovanja med Japonsko in Slovenijo, kjer se predstavlja 12 sodobnih umetnikov iz Slovenije in Japonske s svežo produkcijo slik, instalacij in kipov. Organizatorji in pobudniki medkulturne razstave in povezovanja Slovenije ter Japonske so umetniki Ken Asahina, Klemen Brun in Maša Gala, ta razstava pa pomeni tudi dolgoročni most in nadaljevanje uspešnega povezovanja, saj se naslednje leto seli še na Japonsko, slovenski umetniki pa bodo v letu 2018 gostovali tudi v umetniški rezidenci v Tokiu.

Na razstavi lahko obiskovalci vizualno spremljajo razlike ter hkrati povezave japonske in slovenske umetnosti in kulture. Kje so naše stične točke, kje se simbiotično povezujemo, kakšne so ločnice ter kaj pomenijo umetniški presežki obeh kultur. Gre za dialog dveh nacij, ki ju gotovo veže izrazito zanimanje za kulturo ter spoštovanje in spoznavanje tradicije, umetniki pa so tisti, ki s senzibilno afiniteto ustvarijo komunikacijski vezni člen.

V času razstave se bo odvilo tudi veliko spremljajočih dogodkov, saj želijo avtorji obiskovalcem približati zanimivosti japonske kulture v obče. V ta namen se bodo odvili pogovori in predstavitve z umetniki, delavnice za otroke, predstavitve japonske glasbe in drugi.

Sodelujoči umetniki: Klemen BRUN, Maša GALA, Bojana KRIŽANEC, Jože ŠUBIC, Tomaž MILAČ, Etko TUTTA, Ken ASAHINA, Maki KANEKO, Suri MARUYAMA, Harumi MIYATSUKA, Koichi SUMI in Yoshie TONEGAWA

Spremljevalni dogodki:

  • Petek, 24. november, ob 18. uri - pogovor z umetniki, vodi Nina Jeza
  • Sobota, 25. november, ob 11. uri in sreda, 29. november, ob 11. uri - delavnica za otroke z japonskimi umetniki, vodi Ken Asahina
  • Torek, 5. december, ob 20. uri - koncert NA KOTO, Natsuko Kojima
  • Sreda, 6. december, ob 18. uri- CHADO - tradicionalni japonski čajni obred, Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija