Prepletanja

V Desnem atriju Mestne hiše bo od 12. januarja do 2. februarja 2023 na ogled razstava Prepletanja.

Razstava Prepletanja je nastala v sinergiji med Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Luko Koper. Predstavlja trajnostne rešitve za reševanje problema zavrženih poliestrskih transportnih trakov iz storitvenega procesa Luke Koper. Študenti magistrske stopnje programa Industrijsko oblikovanje so v preteklem študijskem letu skozi različne stopnje eksperimentalnega dela v duhu smernice krožnega gospodarstva iskali in razvijali ideje za podaljšanje življenjske dobe teh trpežnih in v resnici kakovostnih transportnih trakov.

Oblikovalske rešitve v izhodišče razmišljanja postavljajo lokalno ožje koprsko okolje z namenom povezovanja identitete mesta z Luko ter v širšem kontekstu celotno obmorsko regijo vzdolž slovenske obale. Tako so nastali projekti, ki bi uporabo trakov lahko prenesli v javni prostor: preoblačilnica za na plažo, stolp za reševalca iz vode na plaži, ležalnik, stolček za otroka, igralo/sedalo za otroke, igralo za psa, večnamenska blazinica, viseča mreža, večnamenska košara ter urbana klopca in stol, slednje kot projektna rešitev mentorice.
Z razstavo želijo avtorji v širšem družbenem okolju promovirati trajnostne ter krožne pristope in rešitve. Pokazati želijo, da je to mogoče, smiselno, in nujno potrebno za tako zaželeni zeleni prehod.