Prepletanje lepote: umetnost Slovenije in Japonske 2022

V Zgodovinskem in Desnem atriju Mestne hiše bo od 29. junija do 27. julija 2022 na ogled razstava Prepletanje lepote: umetnost Slovenije in Japonske 2022.

Japonsko veleposlaništvo v Sloveniji, Mestna občina Ljubljana, Umetniška fundacija Hamano – Mecenat Kagawa in umetniška skupina RYU ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko organizirajo likovno razstavo umetnikov iz obeh držav.

Skupina Ryu, ki jo vodi Toshihiro Hamano, sodeluje s slovenskimi umetniki že od leta 1980, ko so v mestu Sakaide v prefekturi Kagawa razstavljali trije slovenski grafiki. Njihova dela so navdušila z izredno tehnično dovršenostjo in kreativnostjo, s tem se je začelo plodno sodelovanje, ki danes traja že štiri desetletja. Od leta 1984, ko je Zoran Kržišnik organiziral prvo razstavo Hamana in članov skupine Ryu v Moderni galeriji v Ljubljani, je 8 članov skupine študiralo na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, sledilo je še veliko skupnih razstav in gostovanj: člani skupine Ryu so večkrat sodelovali na ljubljanskem grafičnem bienalu, celotno razstavo tega bienala so leta 1988 predstavili na Japonskem, 1997 so slovenski umetniki sodelovali na mednarodni grafični razstavi in simpoziju v prefekturi Kagawa, 2001 je Andrej Jemec ustvarjal v mestu Sakaide, kjer je razstavljal v Mestnem muzeju, slovenski umetniki več generacij so sodelovali na natečajih Sakaide Art Grand Prix in Utazu Art Award, ki jih soorganizira skupina Ryu, leta 2016 so v mestu Takamatsu organizirali veliko skupno razstavo slovenskih in japonskih umetnikov, 2017 so člani skupine Ryu razstavljali v Gorenjskem muzeju, večkrat so sodelovali tudi na mednarodnem festivalu likovnih umetnosti ZDSLU v Kranju. Skozi desetletja sodelovanja so se tako avtorji izrazito raznovrstnih umetniških orientacij soočali s kolegi iz oddaljene kulture in s skupno strastjo do umetnosti razvijali likovni dialog.
Avtorji del, ki bodo tokratni razstavljena v Mestni hiši v Ljubljani, so: iz Slovenije Drago Tršar, Jože Ciuha, Andrej Jemec, Branko Suhy, Jožef Muhovič, Matjaž Počivavšek, Bojan Gorenec, Klavdij Tutta, Klementina Golija, Peter Ciuha, Žiga Kariž, Klemen Brun, Gašper Jemec, Eva Petrič, Maša Gala, Natalija Juhart Brglez ter iz Japonske Toshihiro Hamano, Takuzo Yamauchi, Kimiko Nishio, Takayuki Nagai, Nobuko Hamano, Noriaki Sangawa.
Pokrovitelji razstave so Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov.