Razstava Pionirskega doma

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo od 8. junija do 8. julija 2021 na ogled razstava del, ki so nastala na celoletnih tečajih grafike, kiparstva in slikarstva za odrasle v Pionirskem domu na Komenskega 9.

Pogovori, ki se odvijajo v ateljejih tkejo zanimive vsebine že vrsto let, dela, ki ob tem nastajajo, pa so pogosto samorefleksije - nekakšni avtoportreti v glini, z barvami na papirju in odtisi izpod naše preše. Pogovori in razgovori so bili povod, da tokrat kiparji na ogled postavijo lastne podobne, prepletene s skrivnostnim rastlinskim svetom, gigantske noge, vesoljna jajca ter druga divja bitja, ki se porodijo v naših umih. V grafiki se je med tem odvijal ravno obratni proces – abstrakcija rastlinskega sveta, tenkočutno vrezana v lesorezno matrico skoraj izgubi svojo matično podobo, govorijo samo še barve in linije. Tako kot so "shodili" kiparji in iz dela telesa naredili novo podobo, so to isto iskali tudi slikarji, kjer se ključen element hoje in koraka, prestopa v in iz, nadaljuje tudi v prizmatični podobi skulpture, s katero smo iskali presečišča in stičišča sami s seboj v odnosu do medija in kjer silhueta človeške postave čaka, da prestopi v novi svet. In ta svet je naša razstava, Pogovor prek kipov, slik in grafik, s katerimi vas vabimo, da vstopate v naše refleksije, tako osebne kot tudi družbene in z nami govorite.

Sodelujoči_e: Viktor Barlič, Ivica Bizjak, Metka Blatnik, Ivana Brečko, Lidija Drobež, Saša Erjavec, Manca Gosenca, Lidija Globevnik, Tatjana Jamnik, Barbara Juršič, Nevenka Klenovšek, Suzana Kremžar, Ana Kučan, Cvetka Logar, Mojca Marn, Maja Maroša, Barbara Miklič Türk, Mojca Ošlaj, Jara Sofija Ostan, Uršula Orel, Marko Pejakov, Tanja Petkovič, Eva Pirc, Vika Potočnik, Neža Stopar, Anja Studen, Stajka Skrbinšek, Tea Skrbinšek, Suna Srdić, Natalija Šega, Marina Šink, Jože Vižintin, Valentina Vučak

Mentorja: Boris Beja, Nina Koželj