Slikarske samosabotaže

V Galeriji Kresija bo od 16. julija do 27. avgusta 2024 na ogled razstava Arjana Pregla Slikarske samosabotaže.

Arjan Pregl v novi seriji Slikarske samosabotaže nadaljuje prakso zadnjih let, v kateri začne ustvarjalni proces pri risbi, od tod pa potem gradi slikarsko delo. Metoda ni odraz slučajnega delovnega procesa umetnika, nasprotno, v njej leži kleč problema, s katerim se slikar v razstavljenih delih ukvarja – z nastankom umetniške izjave, od prvega likovnega zapisa ideje do njene zaključne manifestacije, s tem pa tudi učinkovitosti in dejanske možnosti njenega nagovora.

Družbenokritični premislek, ki je tako značilen za Preglovo slikarstvo, je umetnika pripeljal do edinega resnicoljubnega naslednjega koraka – ost je usmeril vase, sebe kot umetnika, s tem pa umetnost samo; sprašuje se, kaj mu slikarstvo omogoča, koliko je umetnost omejena na nakazovanje razpok, koliko pa zmore te tudi komentirati ali celo spremeniti.
Podobno kot v prejšnjih delih Pregl tudi v aktualni produkciji preobraža in modificira motivna izhodišča in ikonografske premise iz zgodovine umetnosti, ki so mu izziv za premislek o transformaciji umetniške izjave skozi čas. S tem nas spomni, da se slikarska reakcija preobrazi zgolj v posameznostih, nikoli zares v bistvu. In nič drugače ni s človeštvom, ki se vedno znova samosabotira.

Arjan Pregl (1973) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je zaključil še magistrska študija slikarstva in grafike. Izpopolnjeval se je na Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Za seboj ima 50 samostojnih in prek 200 skupinskih razstav. Njegova dela se nahajajo v različnih javnih in zasebnih zbirkah (med drugim v MG+MSUM in MGLC Ljubljana). Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, pisanjem in pedagoškim delom. Za svoje delo je prejel različna priznanja, nazadnje nagrado Ivane Kobilca.

Odprtje razstave bo v torek, 16. julija, ob 19. uri, vodstvo po razstavi pa v torek, 27. avgusta, ob 18. uri.

Besedilo: Maja Kač
Avtorja zastopa: Galerija Y