Spirou4Rights

V Desnem atriju Mestne hiše bo od 10. decembra 2020 do 10. februarja 2021 na ogled razstava Spirou4Rights.

Ob podaljšanju leta stripa do junija 2021 Francoski inštitut v Sloveniji predstavlja Spirou4Rights, angažirano razstavo o pomenu človekovih pravic, v okviru katere je trideset belgijskih striparjev ilustriralo trideset členov Splošne deklaracije človekovih pravic iz leta 1948.

Razstava, ki so jo ob 70. obletnici Splošne deklaracije leta 2018 prvotno zasnovali Revija Spirou, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce in Wallonie-Bruxelles International, je bila izdana v francoščini, angleščini in španščini. Naknadno je bila prevedena v več jezikov, kot sta hrvaščina in danes tudi slovenščina. Revija Spirou, ki jo izdaja založba Éditions Dupuis, je danes ena največjih evropskih stripovskih založb.
Splošno deklaracijo človekovih pravic je na svojem zasedanju 10. decembra 1948 sprejela generalna skupščina Združenih narodov. V čast Mednarodnemu dnevu Človekovih pravic bo razstava na ogled od 10. decembra 2020 v ljubljanski Mestni hiši.

Projekt prireja Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani s podporo Wallonie-Bruxelles International in Veleposlaništva Belgije v Avstriji, na Slovaškem in v Sloveniji ter Mesta Ljubljana.