Tilyen Mucik: ŽBUNJE

V Steklenem atriju Mestne hiše bo od 18. decembra 2020 do 15. februarja 2021 na ogled razstava Tilyen Mucik Žbunje.

Serija Žbunje predstavlja rastline, ki jih avtorica Tilyen Mucik beleži v obliki 'fotografskega herbarija'. Serijo sestavljajo podobe rastlin, fotografiranih v evropskih botaničnih vrtovih in ostale zanimive flore, ki jo sreča v vsakodnevnem življenju. Svoje motive beleži na srednjeformatne, diapozitivne fotografske filme, z različno pretečenimi roki uporabe, ki jih ročno razvije v improvizirani domači fotografski temnici. Vse to pripomore k zanimivim odstopanjem, 'napakam' in slučajem, ki se zgodijo v kemičnem procesu nastanka podobe.
Kljub tej 'organski' lastnosti ročno razvite analogne fotografije, pa je avtorica ugotovila, da je proces podobe rastlin oropal za njihovo bistveno lastnost; nastala je sterilna podoba, brez 'naravnosti' in divjosti, ki sta jo na začetku pritegnili. Odvzeto je začela vračati z neposrednim dodajanjem naravnih, rastlinskih materialov; barvil pridobljenih iz cvetov, niti iz juke, delov rastlin in z uporabo delno razkrojenih fotografskih filmov, ki so bili zakopani v zemlji.
Naslov serije – Žbunje pomensko in glasovno povzema vtis, ki ga pustijo predstavljena dela. Slovenski prevod besede žbunje je grmovje, avtorici beseda zveni divje in skoraj grobo, vendar bi lahko dodali, da v svoji neukročenosti nosi tudi mehkobo in lepoto, nasprotujoče si lastnosti, ki so značilne za naravo. Takšne so tudi fotografske podobe v seriji Žbunje – divje, večplastne in izjemno lepe.
Kuratorka: Anja Seničar