Tinta 2021 - sama smetana

V galeriji Kresija bo od 6. do 24. oktobra 2021 na ogled razstava mednarodnega festivala stripa Tinta.

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti.

Ljubljanski festival stripa Tinta letos poteka že osmič in tokrat so njegova rdeča nit Zlati osli – skupina domačih striparjev, med katerimi najdemo imena, kot so Matej de Cecco, Ivan Mitrevski, Dora Benčevič in Izar Lunaček, ki so spomladi ob pijači risali stripe na temo opusa glavnih gostov iz tujine, Petra Kupra in Emmanuela Guiberta. Osrednji del sten Galerije Kresija tako krasijo stripi s pomladnih risanj Oslov in barvni plakati posebnih gostov – Milana Eriča, Tomaža Lavriča in drugih –, na ogled pa je tudi stostranska knjiga, v kateri so zbrani vsi plodovi njihovega druženja. Razstavo dopolnjujejo kipi kamnosekinje in študentke kiparstva Sibile Leskovar, ki je zlate oslarije ovekovečila v kamnu.

Poleg Zlatih oslov se v Kresiji s po par kosi vsak predstavljata tudi oba glavna tuja gosta festivala: Peter Kuper, slavni ameriški alternativni avtor devetdesetih, ki danes riše za New Yorker in Mad, ter Emmanuel Guibert, ki je pri nas najbolj znan kot scenarist otroške uspešnice Ariol, sicer pa ima za sabo bogat opus, za katerega je prejel že vse raznolike nagrade največjega francoskega festivala v Angoulemu: od tiste za najboljši prvenec prek teh za najboljšo risbo in najboljši scenarij pa do lanskega lavreatstva za življenjsko delo. Kuper in Guibert sta sicer v Kresiji prisotna tudi s svežimi stripovskimi izdajami – Sardino v vesolju, Alanovo vojno, Srcem teme in Kafko –, Guibertovemu opusu pa sta se s kipi poklonila tudi študent kiparstva Denis Drazetič in vodja keramičnega ateljeja Juha na Resljevi Bojana Ristevski Mlaker.
Del Kresijine stene je posvečen drugim najnovejšim prevodnim in avtorskim stripovskim izdajam pri nas, pri čemer so posebej izpostavljene tiste, ki so letos nominirane za zlatirepca, osrednjo domačo nagrado za stripovsko produkcijo minulega leta. Ob zaključku razstave 24. oktobra v Kresiji gostimo tudi nagrajenca za najboljši izvirni strip leta, ki bo razglašen na zaključni slovesnosti festivala v Kinu Šiška.
Po vseh predstavljenih knjigah je v galeriji mogoče brskati, v delovnem času ekipe Stripolisa – med 12. in 18. uro popoldne – pa jih lahko po želji kupite tudi za domov.

Otvoritev razstave je v sredo, 6. oktobra, ob 18. uri, ko se obenem uradno odpira festival: na njej bodo goste nagovorili organizatorji festivala, ki bodo na kratko predstavili program festivala v naslednjih dneh, Zlati osli pa pripravljajo manjše performersko presenečenje.
Z nekaj deli se bo v Kresiji predstavil še nemški kolektiv Colorama, ki bo sicer glavno razstavo odprl takoj za Kresijino v DobriVagi, kamor ste na nadaljevanje programa vabljeni ob 20. uri.

Pridite torej v Galerijo Kresija pomočit prste v samo smetano letošnje Tinte! Se izplača.
Razstava bo na ogled do 24. 10. 2021.

Celoten festivalski program na: www.tinta.si.

Produkcija: Zavod Stripolis. Koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Kino Šiška.

Podpora: Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, Francoski inštitut v Sloveniji.