Vladimir Cesler

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo od 6. do 18. septembra 2022 na ogled razstava beloruskega umetnika Vladimirja Ceslerja.

Vladimir Cesler je eden najbolj znanih beloruskih mojstrov, oblikovalcev, umetnikov in ustvarjalcev. Njegova dela so mednarodno priznana in jih hranijo številni muzeji po svetu.

Vladimir Cesler je ustvaril več kot sto del ob najpomembnejših dogodkih v beloruskem političnem življenju, ki so postala nekakšna kronika beloruskega protesta po avgustu 2020: brutalnost varnostnih sil na protestih, aretacije političnih aktivistov, ugrabitev letala RyanAir, aretacije beloruskih športnikov in pritisk nanje na olimpijskih igrah, odpoved svetovnega hokejskega prvenstva v Belorusiji, ustvarjanje imigrantske krize na belorusko-poljski meji, itd.
Med mirnimi protesti je dejal: ''Slišal sem glasbo, ki so jo napisali nekateri fantje - zelo je zanimiva, pogledal sem plakate, ki jih ljudje nosijo - preprosto neverjetno je. Gredo - in to je kot teater, vidiš, kako zanimiv je narod nasploh, in ti izjemni ljudje - v nekem smislu sestavljajo bistvo naroda''.
Kot mnogi drugi je bil tudi Cesler primoran zaradi političnega pregona v letu 2020 pobegniti iz Belorusije.