Urša Premik: Super Hilda

V Galeriji Kresija bo od 26. marca do 21. maja 2019 na ogled fotografska razstava Urše Premik Super Hilda.

Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. V začetku v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim mnogoterim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

Urša Premik (1994) je fotografinja mlajše generacije, ki zaključuje študij fotografije na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani, kjer tudi živi in deluje. Med njena najbolj odmevna dela sodi projekt v nastajanju Hilda, s katerim se je avtorica predstavila na samostojnih razstavah v Likovnem salonu Celje (2016) in v Savinovem likovnem salonu Žalec (2018), njene fotografije pa so bile objavljene v številnih domačih in tujih publikacijah.

www.ursapremik.com

Spremljevalni dogodki:

  • Javno vodstvo po razstavi v Galeriji Kresija: 19. april in 17. maj 2019 ob 18. uri
  • Delavnica pisanja haikujev v Trubarjevi hiši literature: Delavnico bo vodila Mateja Mahnič, ki bo pripravila nekaj osnovnih napotkov za pisanje haikujev in vam na izbranih primerih pokazala, kako jih snujemo. Delavnica je brezplačna in bo potekala na štirih pesniških srečanjih (3. 4., 10. 4., 17. 4. in 24. 4.). Namenjena je vsem, ki ste dopolnili 60 let in bi se radi spoznali starodavno japonsko pesniško obliko haiku ter se preizkusili v izražanju svojega občutenja narave in sebe v njej. Prijave zbiramo do 2.4. na: trubarjeva@literarnahisa.si ali 031 876 333.
  • Manca Košir o branju in aktivnem staranju v Trubarjevi hiši literature: 11. april, ob 11. uri - Na druženju z Manco Košir bomo spregovorili o staranju in s pomočjo knjig odstirali stereotipno podobo tega biološkega procesa. Pridite, da se uskladimo za skupen korak, ki ga velja storiti pri hoji k drugačnemu, radostnemu staranju.
  • Likovna delavnica z Lauro Ličer v Trubarjevi hiši literature: 12. april ob 11. uri - Na delavnici, ki bo potekala pod mentorstvom ilustratorke Laure Ličer, se bomo spoznali z likovnimi osnovami in oblikovali lastne izdelke. Namenjena je vsem, ki ste dopolnili 60 let. Prijave zbiramo do 11. aprila na trubarjeva@literarnahisa.si ali 031 876 333.
  • Raziskovanje spolnega vedenja starejših žensk – dr. Ivan Bernik: 17. april, ob 17. uri, Trubarjeva hiša literature - Predavatelj bo spregovoril o spolnem in intimnem življenju starejših žensk v Sloveniji ter predstavil, kaj se je dejansko dogajalo za vrati njihovih spalnic v času odraščanja in zrelih let.