KUD Mreža

Kulturno in umetniško društvo Mreža (KUD Mreža) si od ustanovitve Metelkove mesta, več kot dvajset let, prizadeva za izboljšanje infrastrukturnih in produkcijskih pogojev na ljubljanski neodvisni kulturno-umetniški sceni. Od leta 1996 uspešno vodimo Galerijo Alkatraz, od leta 2006 pa daljše rezidenčne programe v Atelju Azil. Med letoma 2000 in 2014 je društvo so-upravljalo s kulturnim prizoriščem in mladinskim centerom Menza pri koritu, od leta 2004 pa sodeluje z domačimi in mednarodnimi umetniki na področja urbanih umetnosti. Že dve desetletji skrbno urejamo zvočni, slikovni in dokumentacijski arhiv Metelkova mesta.

Poleg dolgoletnih prizadevanj za smotrno samoupravljanje Metelkova mesta naše društvo odlikuje tudi uspešno zagotavljanje sredstev z Ministrstva RS za kulturo, Mestne občine Ljubljana (Oddelek za kulturo in Urad za mladino), Evropskega socialnega sklada (v povezavi z Ministrstvom RS za kulturo), Evropske kulturne fundacije in mnogih drugih.

Društvo ima bogate izkušnje z organizacijo dela na vseh področjih, ki so potrebna za kakovostno izvedbo obsežnih dogodkov, projektov in programov. Ekipa kulturno-umetniškega društva Mreža je vedno pripravljena prisluhniti novim predlogom za sodelovanje ter nuditi praktično pomoč neizkušenim organizatorjem in asistenco pri pridobivanju sredstev mladim umetnicam in umetnikom.

KUD Mreža ima od leta 2000 status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, na področju mladine pa od leta 2012.

 • Marmelada - intermedijski art laboratorij

  Projekt »Marmelada – intermedijski art laboratorij« je umetniško izobraževalni projekt namenjen predvsem mladini ter tudi širši zainteresirani javnosti. Zasnovan je na mesečnih intermedijskih ustvarjalnih srečanjih, vsako prvo soboto v mesecu, v prostoru Galerije Alkatraz (AKC Metelkove mesto).

  Srečanja potekajo v duhu določenih aktualnih in perečih družbenih problematik kot so npr. okoljska, stanovanjska, migrantska problematika, LGBTIQ, feminizem in kvir tematike, potrošništvo, nasilje, reklamna industrija, socialna omrežja, zasvojenost itn. Ključna značilnost projekta je spodbujanje intermedijskega povezovanja različnih umetniških disciplin skozi kritično refleksijo pomembnih družbenih vprašanj.

  V sklopu vsakega posameznega srečanja povabimo vsaj tri mentorice_je z različnih umetniških področij in razpremo prostor mladim za izobraževanje znotraj ponujenih področji in hkrati za razmislek ter kreacijo na predlagano tematiko posameznega srečanja. Skozi projekt želimo mlade spodbuditi na kritični in kreativni angažma v obravnavanju konkretnih družbenih težav, hkrati pa jim želimo omogočiti kontinuiran dostop do varnega prostora ustvarjalnega preživljanja prostega časa, druženja in neformalnega učenja.

  Projekt je zasnovan medzvrstno, kar pomeni da bomo v istem prostoru iščemo žanrske preseke, podpore ter poskušamo kopirati vrline, tipične za en žanr, ter to prenesti v drugega. Želimo, da projekt zaživi kot stalna praksa AKC Metelkova mesto ter se naprej razvija kot odprta platforma, ki bo združevala intermedijsko umetniško ustvarjanje in družbeni angažma mladih, na redni bazi. Nastale kreacije znotraj mesečnih srečanj bodo na koncu leta združene v končno predstavitveno predstavo Marmelada, ki bo zasnovana kabarejsko, intermedijsko in eksperimentalno.

  • Ciljna skupina: 10 - 30
  • Trajanje projekta: 15. 1. - 20. 12. 2020
  • Spletna stran projekta: https://www.facebook.com/marmelada.intermedia.lab
  • Trajanje aktivnosti: Vikend
  • Lokacija izvajanja projekta: AKC Metelkova mesto, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno
 • Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

  Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore poteka že od leta 2000 na principu naredi sam_a (DIY). Gre za festival, ki poteka vsako leto okoli 8. marca in daje prostor za druženje in izražanje žensk* in kvir oseb na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.

  Kolektiv Rdečih zor organizira tudi dogodke izven festivala v okviru t. i. Rdečega cikla. Kolektiv vsako leto poda poziv za nove prostovoljke_ce, ter k ustvarjanju vsebine festivala povabi izvajalke_ce iz Slovenije in tujine, organizira razstave, koncerte, skupnostna druženja, delavnice, filmske večere, pesniške večere, gledališke predstave, performanse, predavanja in pogovore itn.

  • Ciljna skupina: 15 - 30
  • Trajanje projekta: 1. 1. - 31. 12. 2020 (8. 3. in drugi termini)
  • Spletna stran projekta: http://rdecezore.org/
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Kadarkoli, Celoletno, Med tednom, Vikend
  • Lokacija izvajanja projekta: AKC Metelkova mesto in druge lokacije v Ljubljani
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno
 • Reciklart - umetnost, recikliranje in DIY kultura

  Reciklart - umetnost, recikliranje in DIY kultura je program, ki ga uspešno realiziramo na AKC Metelkova Mesto vsako leto od leta 2015. V ospredju je predvsem opozarjanje na problematiko potrošniške kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke, resno ogroža okolje in ljudi.

  Aktivno vključevanje mladih v soustvarjanje programa temelji na različnih pristopih: sodelovanje na delavnicah, interveniranje in soustvarjanje skupinskih del, razstavljanje v galeriji, ustvarjanje ter poslušanje glasbe, aktivno sodelovanje pri organizaciji festivala Reciklart, idr. Vsak mesec, v prvi polovici leta, izvedemo eno ustvarjalno delavnico na določeno temo.

  Druga polovica leta je povečena realizaciji osrednjega dela programa - umetniškega festivala recikliranja in ˝naredi sam_a˝ (DIY) kulture Reciklart. Festival nudi raznovrsten program namenjen mladim: ustvarjalne delavnice, predavanja, razstavi, koncerte, cirkuške performanse, predstave, itn.

  Ustvarjalne delavnice temeljijo na recikliranju odpadnega materiala in njihovi kreativni uporabi ter izdelovanju uporabnih predmetov. Vsak festivalski dan izvedemo vsaj po dve delavnici. V okviru festivala organiziramo samostojno ter skupinsko razstavo mladih umetnikov_ic, vključenih prek javnega poziva.

  V programu festivala so tudi koncerti mladih lokalnih glasbenic_kov, ki svojo glasbo ustvarjajo s pomočjo recikliranih instrumentov ali se vsebinsko, skozi svoja besedila, ukvarjajo s tematiko potrošniške družbe in družbenega angažmaja na splošno. V okviru festivala organiziramo tudi predavanja in debate skozi katere izpostavljamo različne vidike ekoloških in družbenih problematik ter mlade vključujemo v konstruktivno diskusijo.

  Festival bo trajal štiri do pet dni in se odvija vsako leto v avgustu. S to izbiro termina želimo ponuditi mladim priložnost za kakovostno preživljanje prostega časa v poletnem obdobju, ko je potreba po tovrstnih programih večja, kar velja posebno za mlade z manj priložnostmi, ki si kakovostnih poletnih počitnic običajno ne morejo privoščiti.

  • Ciljna skupina: 15 - 30
  • Trajanje projekta: 15. 1. - 20. 12. 2020
  • Spletna stran projekta: https://www.facebook.com/recikliranje.DIY.umetnost
  • Trajanje aktivnosti: Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: AKC Metelkova mesto, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno