Slovensko združenje za cirkuško pedagogiko - Cirkokrog

Pot Cirkokroga se je začela, ko so se študentke socialne pedagogike spoznale z mladinskim cirkusom, ki ga v Evropi že več let priznavajo kot učinkovit medij dela z ljudmi. Po nekaj letih raziskovanja na lastno pest so leta 2005 ustanovile Združenje za cirkuško pedagogiko Cirkokrog.

V okviru združenja razvijajo cirkuško pedagogiko kot obliko pedagoškega dela in neformalnega izobraževanja otrok, mladih in odraslih. V Združenju Cirkokrog vse od leta 2005 razvijajo in izvajajo različne projekte in programe mladinskega, socialnega, otroškega in skupnostnega cirkusa ter drugih oblik uporabe cirkusa v pedagoških, mladinskih in socialno pedagoških kontekstih.

Večina njihovih dejavnosti se odvija na območju Ljubljane, vendar radi gostujejo in izvajajo projekte in delavnice tudi po drugih slovenskih mestih in vaseh. Tudi mednarodna povezovanja in projekti jimne uidejo!

 • Cirkuška pa MAL pa DOST

  Izvajajo kontinuiran cirkuški mladinski program, že od samega začetka njihovega delovanja! Obseg in imena programa so se z leti sicer spreminjala (Cirkuška pedagogika, 2013-2019 Cirkomesto – mesto sanj, 2020- Cirkuška pa MAL pa DOST), odprtost, raznolikost in skupnost pa ostajajo njihova stalnica!

  Se želiš pobliže spoznati s cirkuškimi veščinami, poskusiti nekaj novega, se družiti v sproščenem okolju, se učiti gibalnih in ustvarjalnih fint od drugih, potrebuješ prostor za vajo, želiš novo prostovoljsko izkušnjo – pridruži se! Cirkuške srede in cirkuške nedelje nudijo odprte vaje in različne delavnice: pridružiš se lahko kadarkoli, le prikaži se.

  Organizirajo tudi usposabljanja in izobraževanja za prostovoljce_ke na temo cirkuške pedagogike in socialnega cirkusa. Občasno izvajajo rokodelske delavnice izdelave cirkuških rekvizitov.

  Ob lepem vremenu otvorijo “Cirkus v parku” in vadijo skupaj na zelenicah. Glede na pobude in želje pa odnesejo cirkus s seboj tudi na kakšen festival, tabor, institucijo, itd. Skupaj pripravljajo mladinske izmenjave pri njih, radi pa tudi odpotujejo na cirkuški tabor / izmenjavo izven meja.

 • Cirkuški roj

  Projekt Cirkuški roj je usmerjen v aktivacijo mladih, ki za mlade ter za lokalno skupnost pripravlja nadaljevanje aktivnosti, ki jih opogumljajo dobre prakse iz preteklih let.

  V naslednjem letu delovanja društva si želijo metode cirkuške pedagogike, spodbujanja ustvarjalnosti mladih, omogočanja kreativnih in varnih prostorov za preživljanje prostega časa, spodbujanje avtonomije in aktivacijo skupin mladih, še naprej širiti med čim širši krog mladih.

  Projekt se nanaša na zdrav in aktiven način življenja, saj nudi vsebine za kakovostno preživljanje prostega časa z raznolikimi gibalnimi aktivnostmi, ki so dostopne ljudem z različnimi nivoji predznanja, ne glede na telesne predispozicije. V okviru projekta se bodo oblikovali trije skupnostni dogodki (dva v Ljubljani; eden v slovenski Istri), pripravili ter izvedli se bosta dve cirkuški paradi kot vabilo na skupnostni dogodek, tedenski poletni mladinski tabor za mlade iz MOL na v slovenski Istri ter tri intenzivnejše delavnice cirkuških tehnik; dve izmed njih (žongliranje in hulahup) organizirane ter vodene s strani mladih iz društva Cirkokrog ter tretja organizirana s strani društva Cirkokrog ter vodena s strani izkušenega učitelja partnerske akrobatike iz Nizozemske.

  Cirkuška umetnost ima moč, da se približa ljudem, jih pritegne, navduši, aktivira in spodbudi k razmišljanju. Cirkokrog že vrsto let deluje na področju socialnega cirkusa, ki je dostopen in vključuje tudi mlade z manj priložnostmi. Z aktivnostmi v projektu bodo odpirali varen prostor, v katerega se lahko vključijo tudi ti mladi.

  • Ciljna skupina: 16 - 99
  • Trajanje projekta: vse leto 2022
  • Spletna stran projekta: https://www.facebook.com/Cirkokrog
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan
  • Lokacija izvajanja projekta: Različne lokacije
  • Četrtna skupnost: BežigradCenter
  • Strošek: Brezplačno