Zavod Kersnikova (Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova)

Zavod Kersnikova je neprofitna in nevladna kulturna organizacija, ki jo je ustanovila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, in služi kot institucionalni okvir za tri progresivna prizorišča: Galerijo Kapelico, svetovno prepoznano platformo za sodobno raziskovalno umetnost; hekerski laboratorij Rampo, v katerem se premišljajo odnosi med družbo, znanostjo, tehnologijo in umetnostjo; in ustvarjalni laboratorij BioTehno, ki se osredotoča na umetniško raziskovanje živih sistemov.

Več kot dvajset let vsakodnevnih dejavnosti pomeni stotine nepozabnih doživetij in izkušenj, ki sodobnosti dajejo obliko in smisel.

Zavod Kersnikova se zaradi močnega programa vpisuje v zemljevide zanimivih mednarodnih centrov, ki se ukvarjajo s sodobno raziskovalno umetnostjo, znanostjo in najnaprednejšimi tehnologijami.

 • BioTehna

  BioTehna je edini laboratorij v Sloveniji, ki omogoča skupno delo umetnikom, znanstvenikom in drugim strokovnjakom, ki premišljajo in raziskujejo področje živih sistemov mimo utečenih akademskih in industrijskih poti. V BioTehni netijo radovednost, eksperimentiramo in raziskujemo zanimive povezave med naravo in tehnologijo.

  Srečevanje in sodelovanje strokovnjakov z različnih področij, omogoča izjemno zanimiva ustvarjalna trenja, ki so velikokrat ključna za razumevanje umetniških poetik, s katerimi umetniki spregovorijo v svojih živih umetniških delih. Kot v predprostoru galerije Kapelica, se lahko vsakdo, ki ga zanima presek med umetnostjo in živimi sistemi, sreča z osnovami. Tako kot se v slikarskem ateljeju srečamo z likovnimi prvinami, tako se v BioTehni srečamo s principi biotehnologij, ki nam pomagajo, da lahko dojemamo umetniške učinke živih umetnin.

  Razstave, delavnice in predavanja, ki jih organizirajo v okviru BioTehne, so le izgovor za vključevanje vseh tistih, ki jih zanima aktivna izkušnja v naredi-sam laboratorijskih procesih, hekanja različnih živih sistemov, povezovanja živih celic in robotov, učenja preko ekstremnega sveta rastlin in živali, odkrivanja super zanimivih tehnoloških trikov in spoznavanja tisočerih skrivnosti, ki bodo mogoče že jutri svet, kot ga poznamo, obrnile na glavo. V BioTehni boste spoznali nekatere najbolj inspirativne umetnike, raziskovalce in tehno frike s celega sveta, ki izzivajo naše predstave o svetu, v katerem živimo, in postavljajo drzna vprašanja o prihodnosti, na katere bomo skupaj iskali odgovore. Vstop prost.

  • Ciljna skupina: 8 - 30
  • Trajanje projekta: 2012 - še poteka
  • Spletna stran projekta: http://www.biotehna.org
  • Trajanje aktivnosti: Kadarkoli, Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: BioTehna - Kersnikova, Kersnikova 4, Ljubljana
  • Strošek: Brezplačno
 • ČIPke - iniciativa za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost

  Iniciativa ČIPke za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost od leta 2013 odpira prostor komuniciranja o pogojih delovanja žensk na področju tehnologije ter predlaga prakso, ki presega spolne delitve. Ime ČIPke je besedna igra, ki vsebuje ime za elektronsko komponento ali čip, izpeljano je tudi iz angleške besede ‘lace’ (čipka) iz korena priimka matematičarke Ade Lovalca, ki je izračunala prvi algoritem, zakodiran za procesiranje s strojem.

  Praktičen izobraževalni program vključuje večdnevne delavnice odprtokodnih programov, elektronike, grafičnega oblikovanja, video montaže in robotike, ki jih vodijo priznane lokalne in mednarodne mentorice. V okviru ČIPk potekajo tudi enodnevni dogodki, delavnice krajšega formata, predavanja in zaključna letna razstava, ki predstavi produkcijo ČIPk v preteklem letu.

  Vsak ponedeljek ob 17. uri so na široko odprti prostori Rampa Laba na Kersnikovi 4 za ČIPkarska srečanja, ki so namenjena mentorskemu svetovanju kuratorice Ide Hiršenfelder in umetnice Saše Spačal pri razvoju samostojnih projektov udeleženk (vsak prvi ponedeljek v mesecu), enodnevnim vodenim delavnicam krajšega formata 'Od ČIPke do ČIPke' (vsak tretji ponedeljek v mesecu) ter 'Odprtemu laboratoriju', ki je namenjen medsebojnem učenju in nadgradnji znanj, ki so jih udeleženke pridobile na drugih delavnicah ali samostojno.

  V okviru iniciative ČIPke nastaja tudi raziskovalni video dokumentarec Tok [Flow] o situaciji žensk, ki delujejo v znanstveno tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti. Postprodukcija dokumentarnega filma poteka v sodelovanju z RTV Slovenija. Vse aktivnosti so za udeleženke brezplačne.

  • Ciljna skupina: 15 - 30
  • Trajanje projekta: 2013 - še poteka
  • Spletna stran projekta: https://cipke.wordpress.com
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan, Zvečer, Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Laboratorij Rampa / Kersnikova, Kersnikova 4, Ljubljana
  • Strošek: Brezplačno
 • Petkova Akademija / 5HEK

  Petkova akademija je navdihujoč program za otroke in mlade, ki se vključujejo v raziskovanje novih tehnologij, znanstvenih postopkov in umetniških procesov. Njihovi mentorji so najbolj napredni umi, ki prihajajo iz slovenskega in mednarodnega prostora. Otroke, mlade in radovedne vseh generacij nagovarjajo v duhu, ki ne prisega na posamezne discipline, temveč sodelovanje med umetniki, znanstveniki, raziskovalci in razvijalci ter še posebej sodelovanje med vrstniki. Sodelovanje na Petkovi akademiji temelji na prosti delitvi, izmenjavi in prenosu znanja, veščin, spretnosti in idej. S prenosom znanja v skladu z načeli 'naredi sam' (DIY / Do-It-Yourself) in skupinskega dela (DITO / Do-It-Together) mentorji vabijo otroke in mlade k raziskovanju sodobnih izzivov v družbi in uresničevanju njihovih najbolj divjih idej. Z neposrednimi izkušnjami otroci in mladi raziskujejo in se učijo mojstrstva umetnic in umetnikov, inženirk in inženirjev ter znanstvenic in znanstvenikov, na ne-disciplinski način ter ga tako prenašajo dalje, svojim vrstnikom. Opremljeni z znanjem in izkušnjami bodo otroci in mladi lahko kritično premišljali in so-oblikovali razvoj naše družbe v prihodnosti.

  V sklopu Petkove akademije potekajo delavnice, predavanja, predstavitve, eksperimenti, razstave in druge aktivnosti v različnih oblikah o različnih tematikah (robotika, obnovljivi viri energije, biotehnologija, telekomunikacije …). Skupina najbolj zagretih otrok in mladih se srečuje redno v nizu desetih zaporednih petkov ob petih popoldan na Kersnikovi. Tisti, ki se z novimi tehnologijami, umetnostjo in raziskovalnim učenjem šele spoznavajo, se lahko pridružijo občasno ob sobotah in drugih terminih, na Kersnikovi in drugih lokacijah, kjer gostujemo. Udeležba je za brezplačna, obvezna je prehodna prijava na elektronski naslov: 5hek@kersnikova.org. Na tem elektronskem naslovu sprejemamo tudi prijave na redno elektronsko obveščanje o vseh dogodkih v sklopu Petkove akademije, prav tako lahko sporočite svoje želje, ideje in vabila za sodelovanje.

  • Ciljna skupina: 8 - 30
  • Spletna stran projekta: http://kersnikova.org/
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Laboratorij Rampa / Kersnikova, Kersnikova 4, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Vse
  • Strošek: Brezplačno
 • Skupnost mladih za intermedijsko umetnost in znanost / Usposabljanje mentorjev

  Skupnost mladih za intermedijsko umetnost in znanost omogoča vključevanje mladih v skupno delo z umetniki, znanstveniki in drugimi strokovnjaki po metodah organiziranega neformalnega raziskovalnega učenja.

  Srečevanje in sodelovanje mladih s strokovnjaki z različnih področij omogoča zanimiva ustvarjalna trenja, ki so pogosto ključna za razumevanje sodobnih projektov in konceptov.

  Mladi se na Kersnikovi prek modela raziskovalnega učenja spoznavajo z novimi tehnologijami, delovanjem živih in neživih sistemov in njihovo povezanostjo.

  Cilj projekta je mlade med 15. in 29. letom starosti, spodbuditi k razvijanju svoje ustvarjalnosti ter prvih umetniških ali raziskovalnih projektov, ki jih razvijajo skupaj in pod mentorstvom svetovno priznanih umetnikov in znanstvenikov, ter jih usposobiti za bodoče mentorje našim 5HEK-erjem.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: 1. 1. 2019 - 31. 12. 2019
  • Spletna stran projekta: https://kersnikova.org/about-us/rampa/skupnost-mladih
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Laboratorij Rampa / Kersnikova, Kersnikova 4, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno