Medoviti vrt na Grbi

Oaza čebelje paše

Ideja Medoviti vrt na Grbi temelji na štirih stebrih: osveščanje, izobraževanje, sobivanje in solidarnost.

Grede imajo podobo satnic, ki vrt povezujejo s Čebeljo potjo v Ljubljani. V neposredni bližini vrta stojita hotel za žuželke in ptičja krmilnico z namenom spodbujanja biodiverzitete in osveščanja o varstvu narave. Pisma v nabiralniku so pokazala, da vrt živi in diha. Obiskovalci uživajo v sadovih medovitega vrta po načelu: „Vzemi malo, da bo za vsakega nekaj“, prav tako pa tudi pomagajo urejati urejati vrt.

Medoviti vrt je obogatila inovativna didaktična igra Pustolovska pot, ki poteka po medovitih vrtovih. Vse družine so imeli v času Zelene prestolnice Evrope 2016 pustolovščino brezplačno.

Gre za čudovito povezavo: človek – narava – čebela. Na Medovitem vrtu na Grbi je v letošnjem letu rastlo  na osmih gredicah več kot 100 različnih rastlin, ki so dajale hrano čebelam ter rastlin, ki so jih čebele oprašile in so zato dajale hrano nam od začimbnic, zdravilnih zelišč do zelenjadnic.

Zasnovan je kot medovita terapevtska točka za medgeneracijsko učenje in apiterapijo – 33 rastlin oprašujejo čebele, 24 rastlin oprašujejo čmrlji, 28 rastlin je namenjenih za človeško prehrano, 33 rastlin je primernih za uporabo v apiterapiji. Ker so jagode in pegasti badelj dobro obrodile, je Zavod Eneja predlagal, da se te sadike razdeli naprej in začne zgodbo novih medovitih vrtov.

S sadikami smo v četrtek, 6. oktobra 2016, obdarili Slovensko Filantropijo, Vrtec Vrhovci in Čebelarsko društvo Barje. K dogodku je sponzorsko pristopil tudi HomeOgarden z zemljo in ekološkimi gnojili za sadike.