Svetovni dan čebel

Vsako leto proslavimo svetovni dan čebel

Združeni narodi so, na pobudo Slovenije, razglasili 20. maj za svetovni dan čebel. Ta dan je tudi datum rojstva Antona Janše (1734-1773), začetnika modernega čebelarstva tistega časa. Bil je prvi cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva na Dunaju. Napisal je dve temeljni čebelarski knjigi: Razprava o rojenju čebel in učbenik Popolni nauk o čebelarstvu.  Njegove čebelarske nasvete čebelarji upoštevajo še danes.

V Mestni občini Ljubljana vsako leto proslavimo ta dan, praznovanju pa namenimo kar cel mesec maj oziroma se z različnimi dogodki preko leta poklanja tem neverjetnim bitjem.

2019

V Mestni občini Ljubljana smo z vsemi svojimi člani zelo bogato obeležili drugi Svetovni dan čebel v Ljubljani. Različnim predstavitvam in vsebinam smo namenili cel teden.

-          V Mestni hiši je postavila razstavo upodobitev iz stripa Glavo v oblačke, kjer so mladi ustvarjali stripovske junake na temo čebel. Vsi izdelki so nastali v okviru delavnice Glavo v oblačke, ki je potekala jeseni in pozimi 2018/2019. Delavnica je potekala v tesnem sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in Fotografijo v Ljubljani (Oblikovna), pod mentorstvom akademskega slikarja Cirila Horjaka. Izdana je bila knjižica z zbranimi vsemi stripi in zgodbami mladih ustvarjalcev. Razstava je našla stalno mesto v Gostilni Pri kolovratu, ki je članica Čebelje poti v Ljubljani.

  • Pred Mestno hišo v Ljubljani se je predstavila občina Žabalj (srbija), s produktov Put meda i sira ter Čebelarstvo Slanc.
  • Kjer so čebele doma – v okviru razstave v Etnografskem muzeju Slovenije smo izvedli tri predavanja, v sklopu katerih smo predstavili urbano čebelarstvo in Čebeljo pot. Zaradi izrednega zanimanja je bila razstava podaljšana do septembra 2019.
  • Več kot med – Cankarjev dom je v sodelovanju Veleposlaništvom Švice, Mestno občino Ljubljana, BTC Ljubljana in Zavodom Medtem, izvedel pogovor z avtorjem filma in knjige Več kot med, Markusom Imhoofom. Na ta dan je bil predstavljen tudi slovenski prevod knjige Več kot med, kjer je MOL sofinancirala izdajo. Pogovor z avtorjem je vodil Gorazd Trušnovec, po pogovoru pa je bila še javna projekcija filma.
  • Dnevi odprtih vrat in srečanja s člani Čebelje poti – čebelarji so odprli svoje čebelnjake, člani Čebelje poti pa so predstavili svoje aktivnosti v letu 2019. Člani čebelje poti smo se srečali dvakrat in na zadnjem srečanju pripravili tudi plan dela za leto 2020, kjer bo poudarek predvsem na pripravi vsebin za 20. maj 2020.  in se sestali ter pripravili plan aktivnosti za leto 2019.

2018

V Ljubljani smo počastili prvi Svetovni dan čebel z več različnimi aktivnostmi:

  • Čebela v Ljubljani – fotografska razstava,  kjer smo s fotografijami Luke Dakskoblerja meščanom in drugim obiskovalcem Mestne hiše približali urbano čebelarstvo v Ljubljani;
  • Kjer so čebele doma – sodelovali smo pri postavitvi osrednje razstave Slovenskega etnografskega muzeja, kjer smo pripravili vsebine za del, kjer je predstavljeno urbano čebelarstvo in Čebelja pot;
  • Čebelji nadzorni center – v BTC Ljubljana smo pripravili vsebine za razstavo v Hali A, kjer je bil vzpostavljen direktni prenos dogajanja pri čebelnjakih v Vodnem mestu Atlantis in na strehi družbe A1;
  • Medena sladica – v sodelovanju z Gostilno pri kolovratu smo pripravili medeno sladico, ki je postala sestavni del turistične ponudbe v sklopu Čebelje poti v Ljubljani;
  • Več kot med – v sodelovanju s Cankarjevim domom, BTC Ljubljana in Ambasado republike Švice v Ljubljani smo izvedli predvajanje kultnega filma Več kot med v Cankarjevem domu, ki zelo realno prikazuje ravnanja s čebelami v moderni potrošniški družbi.
  • Dnevi odprtih vrat in srečanja s člani Čebelje poti – čebelarji so odprli svoje čebelnjake, člani Čebelje poti pa so predstavili svoje aktivnosti v letu 2018 in se sestali ter pripravili plan aktivnosti za leto 2019.