četrtek, 22. 9. 2022

V Ljubljani testno vozi avtobus na vodik

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je po Ljubljani s testno vožnjo pričel avtobus na vodik. Na liniji 2 bo vozil do 30. septembra.

S tem sledimo načelu ničelnih izpustov ter ciljem Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana in ambicioznim ciljem s področja trajnostne mobilnosti.

notranjost avtobusa

Premično polnilnico za potrebe polnitve avtobusa smo v sodelovanju s podjetjem Messer za testno obdobje namestili na  sedežu Energetike Ljubljana. V času testiranja bomo spremljali različne tehnične parametre delovanja vozila, spremljali pa bomo tudi uporabniško izkušnjo. Na podlagi ugotovitev testne uporabe avtobusa Caetano HV City Gold in zaključnih analiz ter izkušenj tujih prevoznikov, ki avtobuse na vodik že uporabljajo, bomo nadaljevali z aktivnostmi, da vodikovo tehnologijo v največji možni meri vpeljemo v floto Ljubljanskega potniškega prometa.

avtobus na vodik na kongresnem trgu

Poleg dejstva, da so avtobusi, ki jih poganja vodik, brez emisij, je njihova prednost tudi v tem, da vodikova tehnologija, v primerjavi z baterijskimi električnimi vozili, omogoča uspešno shranjevanje zelene električne energije sočasno s proizvodnjo ter predvsem na daljše časovno obdobje. Prednost je tudi razdalja, ki jo avtobus prepelje z enim polnjenjem in se lahko primerja z razdaljo, ki jo trenutno dosegajo avtobusi s konvencionalnim, dizelskim pogonom.

Preberite tudi: