Športni izzivi

Na 1. Ljubljanskem festivalu športa se boste lahko preizkusili v naslednjih športnih izzivih:

Tenis

Ali ste vedeli, da imamo v Tivoli parku na voljo več kot 8 teniških igrišč? Na Ljubljanskem festivalu športa, se boste lahko brezplačno preizkusili v tenisu in teniških izzivih. Preizkusili se boste v izvajanju različnih teniških udarcev in osnov, preko katerih vas bodo vodili trenerji teniškega kluba Z sport. Brez skrbi, loparje zagotovimo mi.

Izvajalec: Teniški klub Z sport 

Nogomet  

ND Slovan pripravlja številne nogometne izzive, strele na gol in spretnosti z žogo. Vabljeni tudi na ogled turnirja otroške nogometne šole, kjer se bodo v nogometnih tekmah pomerili naši najmlajši. Nogometni izziv pa bo poskrbel, da osvojite še kak trik z nogometno žogo.

Izvajalec: ND Slovan 

Odbojka

Odbojka je moštveni šport, zato bo nekaj izzivov zahtevalo prikaz dobrega sodelovanja med igralci odbojke. Poleg sodelovanja je pri odbojki pomembna tudi spretnost z žogo in natančnost. Vabljeni, da se v okviru ŠD FITT Črnuče preizkusite v obojem.

Izvajalec: ŠD FITT Črnuče

Urbani športi 

V skate parku boste lahko izbirali med različnimi linijami težavnosti. Glede na vaše sposobnosti, boste preko športno-urbanih izzivov, ki jih pripravlja ŠKD Rollera premagovali ovire in objekte. Kreativnost izvedbe urbanih športov ne pozna meja. Z različnimi manjšimi rekviziti, se boste lahko v skate spustih preizkusili prav vsi.

Izvajalec: ŠKD Rollera

Foot golf

Ste že slišali za foot golf? Pri športni postaji Foot golf klub Olimpija Ljubljana se boste lahko preizkusili v tej dinamični disciplini. S kombinacijo nogometnih veščin in golfskega koncepta, bodo udeleženci poskušali natančno zadeti žogo v določeno luknjo. Izziv je zasnovan tako, da bo pritegnil igralce vseh starosti in spretnostnih nivojev. Udeleženci se bodo lahko pomerili v natančnosti, moči udarca ter taktičnem razmišljanju, medtem ko bodo uživali v prijetnem vzdušju in tekmovalnem duhu.

Izvajalec: FKK OLIMPIJA LJ

Plezanje

Na postaji plezanja vstopite v vabljivi svet plezalnih sten in okusite športno plezanje. Za vsakogar se bo našel primeren plezalni izziv, neglede na predznanje in pripravljenost. Na plezalnih stenah, se boste lahko preizkusili v različnih težavnostnih izzivih in se pobližje spoznali z disciplino balvanskega plezanja, ki vam jo bo pobližje predstavil plezalni klub Rašica.

Izvajalec: Plezalni klub Rašica 

Simultano smučanje

Vsi ljubitelji zimske zabave se bomo preizkusili v simultanem smučanju! Športni izziv Smučarskega društva Novinar bo preizkusil moč skupinskega dela in vaše veščine na smučarski progi. Zberite ekipo štirih članov in si nataknite naše dolge smuči, saj boste skupaj premagovali zavoje in ovire ter preizkušali svoje sodelovanje. Koordinacija, komunikacija in prijateljstvo bodo vaše skrivno orožje do zmage, saj ima vsak član ključno vlogo. Ne zamudite te edinstvene priložnosti, da doživite užitek smučanja kot nikoli prej - sredi poletnega parka Tivoli. Ste pripravljeni na izziv?

Izvajalec: SD Novinar 

Slofit meritve 

Vsi sodelujoči bodo preko ocenjevanja gibalnih vzorcev prejeli strokovno oceno (nadpovprečno, povprečno, podpovprečno), ki bo vključevala osebno obravnavo ter glede na njihovo telesno zmogljivost tudi povabilo v animacijski, intervencijski ali rekreativni program Telovadbe, ki bo vključevalo poglobljeno oceno kakovosti gibanja z izbranimi kineziološkimi testi ter telesne zmogljivosti z testno baterijo SLOfit. Prijave na meritve zbiramo tukaj

Izvajalec: Zavod Štart

Namizni tenis 

Spoznajte osnovne prvine igranja namiznega tenisa in svojo igro preizkusite v raznih izzivih z malo belo žogico. Eden izmed izzivov bo preverjal tudi kako dobro lahko z loparjem in žogico zadanete v tarčo na mizi. V soboto se boste lahko preizkusili tudi v tekmovanju, vabljeni k prijavi; Predprijave za tekmovanja zbira NTD Kajuh Slovan: ntdkajuh@gmail.com.

Izvajalec: NTD Kajuh-Slovan  

Štafetne igre atletika

Atletski klub Olimpija se bo atletske prvine predstavljala preko štafernih iger in poligona. Svojo hitrost in gibljivost boste lahko preizkusili prav tu. Kakšen rezultat si napovedujete? Pridite, spoznajte, sodelujte in zmagujte!

Izvajalec: Atletski klub Olimpija 

Disc golf

Ste že slišali za igro med kar 4-imi ognji s frizbijem? Vse to in še več ponuja disk golf, ki je igra golfa z diskom (a la frizbi). Cilj igre je, da vsako progo zaključimo s čim manj meti diska. Namesto luknje je na koncu kovinski koš, v katerem mora pristati disk.
Ker zna frizbi metati vsak, smo prepričani, da bo vsak znal igrati tudi disk golf. Seveda po tem, ko razložimo pravila. Disk golf klub Ljubljana bo na Ljubljanskem festivalu športa predstavil kar dva športa (dve aktivnosti) s frizbijem. Super!

Izvajalec: Discgolf klub Ljubljana

Cheerleading 

Na postaji vam bodo članice skupine Ladies predstavile športno panogo Performance Cheer. Za Performance Cheer so značilni močni in odsekani gibi, gre pa za preplet baletnih, gimnastičnih in plesnih elementov, ki jih združimo v koreografijo. Značilno je, da med plesom uporabljamo tudi cofe. Spoznale te bodo z osnovnimi gibi in elementi Performance Cheer-a, prav tako boste lahko poizkusili ples s cofi. V kolikor pa boste zelo navdušeni pa vas lahko naučijo tudi kakšnega težjih in zabavnejših elementov. Pri njih ne bo manjkalo dobre glasbe in energije!

izvajalec: Plesna skupina Ladies 

Gimnastika

Gimnastični klub Sokol Bežigrad, bo za vas pripravil nekaj pravih gimnastičnih prvin. Svojo gibljivost in spretnost lahko preverite na klančinah preko prevalov, za pogumnejše pa bo na voljo tudi izziv na bradlji. Kdaj ste na zadnji stali na ali ob bradlji? Odlična priložnost se ponuja v Tivoliju.

Izvajalec: Gimnastični klub Sokol Bežigrad 

Umetnostno drsanje 

Ali ste vedeli, da ima športna infrastruktura v Tivoliju pravo ledeno dvorano? Na postaji umetnostnega drsanja DKK Stanko Bloudek se boste lahko za nekaj trenutkov prelevili v umetnike ledenih ploskev. Drsalci kluba bodo prikazali nekaj osnovnih elementov umetnostnega drsanja; lastovka, voznja po eni nogi, počep, osnovni skok z obratom, vožnja nazaj. Drsalke dobite v dvorani, prav tako kopico uporabnih nasvetov.

Izvajalec: DKK Stanko Bloudek 

Košarka 

Na Dragičevem igrišču se boste v okviru kluba Ježica prelevili v košarkarja preko izziva slalomiranja z žogo preko ovir. Potekale bodo tudi košarkarske štafetne igre. V soboto pa se bo odvijal tudi turnir mlajših selekcij. Lepo vabljeni k ogledu turnirja in preizkušnje rokovanja s košarkarsko žogo.

Izvajalec: KD Ježica 

Rolanje 

Koliko zmorem in kako hiter sem, vas sprašuje Rolerski klub Ljubljana. Hitrostno rolanje je šport, kjer se tekmovalci med seboj pomerijo, kdo z rolerji najhitreje premaga določeno razdaljo - tako na kratkih, kot dolgih progah. Ko pridete na našo informacijsko točko povejte, v kolikšnem času boste prevozili razdaljo za nagrado. Potrebujete rolerje in čelado. TIsti, ki bo najbližje svojemu napovedanemu času bo prejel za nagrado štartnino za maraton v hitrostnem rolanju 2024 v Ljubljani. V kolikor bosta dva enaka, bomo nagrado podelili tistemu, ki bo hitrejši. Ne bo težko, prevoziti bo treba določeno razdaljo in mi pa bomo merili čas vožnje. Zanimivo bo, veselimo se vašega prihoda. Vabimo vas, da nas obiščite na označenem prostoru in predstavili vam bomo osnove rolanja od odriva dalje. Seveda pa brez zaščitne opreme ne gre. Obvezna je čelada, za dodatno varnost pa se lahko uporabljajo še rokavice ter ščitniki za komolce in kolena.

Izvajalec: RK Ljubljana 

Rokomet 

Na rokometnem igrišču, se boste lahko pomerili v dveh izzivih. Eden bo vključeval spretnosti premagovanja poligona in na koncu strel na gol, drugi pa izvajanje sedemmetrovk. Kateri izziv je vam bo bolj pisan na kožo? Preverite sam in obiščite postajo MRK Ljubljana.

Izvajalec: MRK Ljubljana 

Judo

Ali ste vedeli, da se v Judu med drugimi uporabljata tudi izraza Mae ukemi in Ushiro ukemi? Če ne, bo sedaj priložnost vse to spoznati in preizkusiti na postaji mala šola Juda. Trenerji vam bodo prikazali številne gibe; izzive kot so vlečenje pasu, kimona, rokovanje s pasom. Preizkusili pa se boste tudi v osnovnem Judo metu - da izveste kako se imenuje, pa je nujen obisk naše postaje.

Izvajalec: Mala šola juda 

Golf

Na postaji kluba Racman golf se boste spoznali z osnovnim prijemom palice in osnovnim udarcem pri golfu. Spoprijeli se boste lahko tudi v izzivu ciljanja tarč, ki jih bomo pripravili na različnih nivojih. Pa naj še kdo reče, da so golf palice v Tivoliju neuporabne …

Izvajalec: Racman golf

Ples ob drogu 

Ali ste vedeli, da postaja plesa ob drogu ponuja številne programe, kot so Sport pole, Exotic pole, aeral hoop, aerial hammock in celo parter aerobika? Če ne, je sedaj izvrstna priložnost, da vam ELeVation acro, pole & dance predstavi svoje programe, v nekaterih elementih in igrah pa se boste lahko preizkusili tudi sami. Nujna postaja za vse skeptike, da pokažejo svojo moč in spretnost.

Izvajalec: ElevationAcro

Od hoje do teka

Od hoje do teka je namenjen odraslim in otrokom. Spoznajte kako lahko izjemno učinkovito uporabite čas za krepitev svojega telesa in duha. Zelo verjetno je, da če lahko brez težav hodite, potemtakem zmorete tudi zdravo teči. Pri tem pa je ključen zdrav, dovolj postopen pristop do teka. Na “delavnici” boste udeleženci dobili odgovore na vprašanja: zakaj bi sploh tekli in kako se čisto od začetka lotiti teka. Dodatno pa bodo dobili tudi nasvete glede tehnike teka, tekaške obutve, načina dihanja in še.

Izvajalec: Urbani tekači  

KoloPark

Obiskovalci se bodo pri KD Rajd na ravninskem poligonu lahko preizkusili v različnih kolesarskih vajah in izzivih, s katerimi bodo pridobili znanja osnovnega položaja, ravnotežja, koordinacije… tisti z željo in naprednejšim znanjem, bodo lahko v KoloParku pri Lepi Žogi preizkusili vožnjo po grbinah in se naučili naprednih tehnik prenosa teže in pridobivanja hitrosti na grbinah, brez pogajanja. Na voljo bo tudi zračna blazina in Velika skakalnica, ki pa bo namenjena le tistim, z več predznanja in primerno opremo. Za vse otroke bodo na voljo otroška kolesa, zainteresirani starši pa naj pripeljejo svoje kolesa in čelade (slednje velja tudi za otroke). Vabljeni!

izvajalec: KD Rajd 

Ples

Zaplešite v jesen na točki Plesnega Mesta. Zazibajte se v ritmih glasbe, pod taktirko naših animatorjev in trenerjev. Oglejte si naše plesne nastope ter se naučite novih plesnih korakov. Komaj čakamo, da se vidimo!

Izvajalec: Plesno mesto 

Petanka

Petanka (izvirno petanque v francoščini) je moštvena športna igra podobna balinanju. Igra petanke je zagotovo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Je enostavna igra s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami (premera približno 7 cm) z zelo enostavnimi pravili. Igramo jo lahko praktično vsepovsod na katerikoli podlagi – v parkih, na sprehajalnih stezah, na travi, na dvorišču, na plaži, na vikendu in podobno. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, tako da jo lahko igrajo vsi tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.

Izvajalec: Zveza društev petanke Slovenije

Hokej

V ledeni dvorani Hale Tivoli, se boste lahko preizkusili tudi v hokeju. Trenerji HK Olimpija vam bodo pokazali osnovne elemente, kot so; streli na gol, koordinacija po ledeni ploskvi in še veliko več. Za nekaj trenutkov se prelevite v hokejista in izkusite hokejsko igro na ledu.

Izvajalec: HK Olimpija