Največje športne pridobitve

Največje pridobitve od leta 2007

Zelena prestolnica je res mesto športa, kar dokazuje tudi rastoče število telesno aktivnih ljudi v vseh starostnih skupinah. Da bi se ta trend nadaljeval, skrbno načrtujemo infrastrukturne pridobitve in posodobitve na področju športa v Ljubljani. Rekreacijske in zelene površine so se v zadnjih desetih letih povečale za več kot 1 kvadratni meter na prebivalca, kar pomeni kar 329.500 m2 novih zunanjih površin, namenjenih športu in rekreaciji. V skladu s strategijo športa v Mestni občini Ljubljana je do leta 2028 v načrtu povečanje površin za šport v naravi in v urbanem okolju na 2 m2 na prebivalca.

Center Stožice z nogometnim stadionom in večnamensko dvorano

Na nekoč zapuščenem in degradiranem območju smo v javno-zasebnem partnerstvu zgradili nogometni stadion za 16.000 gledalcev in športno dvorano za 12.000 gledalcev. Od otvoritve javnega dela (stadion, dvorana, parkirna mesta, okoliška infrastruktura, del parka) v letu 2010 je Center Stožice obiskalo skoraj 3 milijona obiskovalcev. Ljubljana se danes lahko pohvali z nogometnim stadionom, ki je po oceni UEFA med tremi najlepšimi stadioni v Evropi v svoji kategoriji, gradnja športnega kompleksa na nekoč degradiranem območju je zasnovana okolju prijazno, saj se med drugim ponaša z največjim sistemom daljinskega hlajenja v Sloveniji.

Mestna občina Ljubljana je za izvedena in potrjena dela v javnem delu projekta plačala 114 milijonov evrov (brez DDV), izključno zaradi projekta Stožice pa smo v proračun prejeli 111 milijonov evrov (brez DDV), in sicer:

  • z uspešnim mednarodnim javnim razpisom smo od zasebnega partnerja GREP dobili 81 milijonov evrov za 51-odstotno udeležbov projektu (pravico graditi trgovski center);
  • skladno s pogodbo o opremljanju komunalne infrastrukture in plačilom komunalnega prispevka je zasebni partner izvedel in plačal 19 milijonov evrov;
  • prejeli smo 9 milijonov evrov evropskih sredstev in sredstevpristojnega ministrstva; 
  • 2 milijona evrov znašajo namenska sredstva Darsa za izgradnjo vpadnice.

To pomeni, da smo za projekt iz proračuna plačali 3 milijone evrov (brez DDV).

15 6

Hram športnih junakov v Stožicah

Hram športnih junakov v Stožicah je Društvo športnih novinarjev Slovenije odprlo leta 2012 ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Javnega zavoda Šport Ljubljana, Muzeja športa in Fundacije za šport. Prva, ki sta bila sprejeta v Hram športnih junakov, sta bila Leon Štukelj in Miro Cerar. Konec leta 2012 je bilo sprejetih še 20 športnikov, danes pa je v Hramu športnih junakov kar 56 športnikov in ekip, ki so s svojimi uspehi vidno zaznamovali zgodovino slovenskega športa.

Nekoč degradirano in nelegalno odlagališče odpadkov ob Savi smo popolnoma prenovili

Rekreacijske in izobraževalne površine ob reki Savi potekajo od Tomačevega do Sneberij in obsegajo 144.618 m2. Center, ki je prilagojen tudi osebam z oviranostmi, omogoča rekreacijo in sprostitev v naravi, poudarek pa je na jahalnih športih, vzgoji mladih v tem športu in odgovornem odnosu do narave in okolja. Rekreacijski in izobraževalni center je le streljaj od mesta, kjer so bili pred ureditvijo prostora barakarsko naselje ter črna odlagališča odpadkov. Naravno okolje ob reki Savi ponuja obiskovalcem idiličen prostor za sprostitev, rekreacijo, izobraževanje in aktivni oddih. Vrednost projekta je bila 1,2 milijona evrov. Del projekta je bil sofinanciran s sredstvi EU.

Hiša športa

V središču mesta smo leta 2015 odprli Hišo športa, središče športnih informacij. Športnim navdušencem in navijačem so v njej bile na voljo informacije za športne dogodke v organizaciji posameznih ljubljanskih klubov, promocijski material ter napovedniki aktualnih športnih dogodkov. Hiša športa je z letom 2019 svoja vrata zaprla, vse informacije so na voljo na sedežu javnega zavoda Šport Ljubljana.

Prenovljeno strelišče na Rudniku 

S prenovo je strelišče postalo atraktiven športni objekt z najsodobnejšo strelsko opremo. Na strelišču je 40 mest za strelce z zračnim orožjem, 48 mest za strelce z malokalibrskim orožjem, 14 mest za strelce z revolverjem in 3 mesta za strelce s puško na 100 metrov, uporabnikom so na voljo tudi pomične, akcijske in elektronske tarče. Vrednost projekta je bila 1,1 milijona evrov.

Mladinski golf center Stanežiče

V Ljubljani smo z odprtjem mladinskega golf centra mlajšim igralcem omogočili vadbo vedno bolj popularne igre. Mladinski golf center, na katerem sta dve vadbeni zelenici in 9 kratkih lukenj, je namenjen mladim igralcem golfa in šoli golfa za ljubljanske klube in društva. Ureditev centra smo financirali Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport RS, vrednost investicije pa je znašala skoraj 588 tisoč evrov.

Kopališče Kolezija

Mestno kopališče Kolezija je zgrajeno na mestu nekdanjega kopališča, ki sega v 19. stoletje. Kot najstarejše ljubljansko kopališče ima Kolezija za sabo dolgo in zanimivo preteklost. Marsikateri Ljubljančan se je prav tam naučil plavati. Po 14 letih smo leta 2015 ponovno odprli nekoč priljubljeno kopališče Kolezija, ki smo ga temeljito obnovili. Kompleks zunanjih bazenov vključuje olimpijski in otroški bazen, čofotalnik, masažni bazen in obbazensko ploščad z lesenimi ležalnimi tribunami. Kopališki kompleks dopolnjuje ponudba športnorekreacijskih površin, kot so mize za namizni tenis, košarkarsko igrišče ter igrišče za odbojko na mivki. V sklopu kopališča smo uredili tudi notranja in zunanja parkirna mesta ter parkirna mesta za motorje in kolesa. Ob prenovi kopališča smo preuredili tudi Gunduličevo ulico. Kopališče je dostopno tudi gibalno oviranim. Vrednost projekta je bila 9,9 milijona evrov.

Bazen na Koleziji je ogrevan, zato lahko v njem plavamo od maja do novembra. Po koncu sezone se lahko meščani ali obiskovalci pogrejejo v savni, ki je na voljo skozi vso leto. V dveh letih je tako kopališče obiskalo že več kot 120.000 obiskovalcev.

20 PREJ
PREJ

20 2
DANES

Gimnastični center Ljubljana

Desetletje po zlatu Mitje Petkovška in Aljaža Pegana na svetovnem prvenstvu v Melbournu so slovenski telovadci dočakali dolga leta obljubljeni gimnastični center. Sodobni olimpijski in nacionalni Gimnastični center Ljubljana omogoča razvoj gimnastičnih športnih panog in zagotavlja vrhunske pogoje za treninge in možnost organiziranja tekmovanj na najvišji mednarodni in nacionalni ravni. V štirih etažah so na voljo velika gimnastična dvorana, telovadnica za vodene vadbe, športni dvorani, opremljeni v moderen fitnes, prostor za vodene vadbe, tribune, gostinski lokal in garderobe. Športnikom omogočamo tudi nastanitev med njihovimi pripravami na tekmovanja. Obiskovalcem nastanitvenega dela so na voljo še manjša kuhinja z jedilnico, večnamenska sejna soba ter finska savna. Vrednost projekta je bila 9,5 milijona evrov. Projekt je sofinanciran s sredstvi EU in Fundacije za šport.

21 1

Bike Park Ljubljana

V Mestni občini Ljubljana smo za ureditev degradiranega območja zapuščenega kamnoloma v Podutiku zagotovili zemljišča in dva lesena paviljona, ki sta bila v času projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 informacijski točki za meščane in obiskovalce. Bike Park Ljubljana je namenjen vsem ljubiteljem gorskega kolesarjenja, začetnikom in izkušenim kolesarjem. Izvajalec projekta Bike Parka Ljubljana v Podutiku je Kolesarsko društvo RAJD.

Koloparki

Z ureditvijo KoloParka v Šiški smo nekoč degradirano območje ob Celovški cesti spremenili v rekreacijsko površino. V sklopu parka smo uredili samopopravljalnico koles, na kateri je mogoče napolniti zračnice, s priloženimi ključi zamenjati pnevmatiko in s preostalimi kosi orodja opraviti manjši servis na svojem kolesu in s tem povečati tako mobilnost kot tudi varnost v prometu. Vrednost projekta je bila 72.808 evrov.

Ob križišču Linhartove in Topniške ceste smo v okviru evropskega tedna mobilnosti 2017 uredili nov kolesarski poligon KoloPark Bežigrad. Tako kot KoloPark Šiška je tudi ta namenjen brezplačni igri in urjenju spretnostnih veščin z vsemi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. Vrednost projekta je bila 45.387 evrov.

V letošnjem letu smo uredili največji kolesarski poligon v Fužinah. Veselimo se že naslednjega, ki bo na Rudniku.

Foto 8 Kolopark Nove Fuzine Nik Rovan

 

Park za rolkarje pod Fabianijevim mostom

Pod Fabianijevim mostom ob Cukrarni smo na pobudo rolkarjev uredili nov skate park, s katerim smo oživili celoten spodnji del Fabianijevega mostu.  Opremili smo ga s polkrožno minirampo, umeščeno med 4 stebre mostu, ter dvema manjšima betonskima elementoma. Vstop vanj je skozi dvokrilna nihajna vrata, poskrbeli smo tudi za osvetlitev, da ga bodo rolkarji lahko uporabljali tudi v večernih urah. Z izgradnjo parkov za rolkanje (skate parkov) vsem mladim in mladim po srcu omogočamo aktivno preživljanje prostega časa.  

Zgradili smo park za rolkarje v Tivoliju

Za Kopališčem Tivoli v parku Tivoli, kjer je bilo prej kotalkališče, je nastal nov skate park, ki je velik 800 m2, na njem pa so naprave v skupni površini 150 m2. Park je zasnovan skladno z olimpijskimi normami, ki veljajo za tovrstna igrišča. Pri idejni zasnovi parka je sodeloval Timotej Lampe Ignjič, najboljši slovenski rolkar. 

Dvorana za športe na mivki v Športnem parku Ludus

Odbojka na mivki v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti, a jo je bilo mogoče do postavitve prve dvorane v Sloveniji z ogrevano mivko igrati le v poletnih mesecih. Danes so obiskovalcem, rekreativcem in profesionalnim športnikom na voljo prenovljena zunanja igrišča za odbojko na mivki, igrišče za mali nogomet, igrišče za tenis in piknik prostor. Urejena so tudi parkirišča, park z igrali za otroke in pešpot, ki poteka skozi park. Projekt smo izvedli v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Ludus. Vrednost projekta je bila 1,4 milijona evrov.

Ludus 3

Otoki športa

Zelo dobro obiskani so otoki športa v četrtnih skupnostih, kjer so uporabnikom na voljo zunanje fitnes naprave, trim otoki, trim steze ter naprave za ulično vadbo. Zasnovali smo tudi takšnega s trdo podlago, ki je še posebej namenjen invalidom (Ulična vadba v Tivoliju). Z vzpostavitvijo otokov športa, kjer izvajamo tudi brezplačno organizirano vadbo, smo vsem generacijam, od otrok do starejših, obogatili možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.  Na različnih lokacijah smo od leta 2007 do konca leta 2019 vzpostavili 65 otokov športa, ki jih prej v Ljubljani ni bilo.

Športni center Baza

V športnem centru v Štepanjskem naselju smo zagotovili prostor za rekreacijo, sprostitev in zabavo. V njem lahko v sožitju trenirajo rekreativci, mladi športni upi in profesionalni športniki. V sodobni športni dvorani je klubom, skupinam in podjetjem na voljo vsa potrebna infrastruktura za nogomet, odbojko, košarko, aerobiko, ples in skupinske vadbe. Projekt smo izvedli v javnem-zasebnem partnerstvu z družbo Trigemini. Vrednost projekta je bil 1,6 milijona evrov.

Dvorana Maks Pečar

foto

Dvorana Maks Pečar stoji poleg osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja. Dvorana je bila v sklopu energetske sanacije popolnoma prenovljena v letu 2018.
Gre za večnamenski objekt, ki obsega veliko večnamensko dvorano, manjšo plesno dvorano in borilnico. V večnamenski dvorani, ki meri preko 1500 m2 so zarisana igrišča za košarko, odbojko in rokomet. Dvorana ima možnost pregraditve po tretjinah na dve stranski košarkarski igrišči in eno sredinsko odbojkarsko, ali na tri odbojkarska igrišča. Poleg športa je dvorana primerna tudi za prirejanje kulturnih prireditev.
Tekme v dvorani si lahko obiskovalci ogledajo s tribun, za prireditve pa se lahko dodajo tudi dodatna sedišča na parterju. 
Plesna dvorana meri 180 m2 in je delno obdana z ogledali. V njej je na voljo tudi manjša plezalna stena. Borilnica s površino 105 m2 pa je prilagojena borilnim športom, ima mehko podlago ter boksarske vreče.

Dvorano v dopoldanskem času uporablja šola za pouk športne vzgoje, v popoldanskem času dvorano uporabljajo odbojkarski in košarkarski klubi.
V objektu se lahko naenkrat nahaja do 1700 oseb. Vhodi in dostopi so primerni tudi za gibalno ovirane osebe.

Dvorana Vižmarje Brod

foto
Nova športna dvorana Vižmarje Brod se nahaja ob Osnovni šoli Vižmarje Brod.
K dvorani sodi še športno igrišče, ploščad in parkirišče s 120 parkirnimi mesti za osebna vozila (od tega jih je 6 za invalide), 3 mesti za avtobuse ter električno polnilnico.
Velika dvorana s spremljajočimi prostori je umeščena v kletno etažo in obsega 1.400 m2 (47,5m x 29,5m). V pritličju so tribune in kabineti, v medetaži pa večnamenska dvorana z obsegom 300 m2 (28m x 11m) s spremljajočimi prostori. V spodnji etaži je na voljo 6 garderob s tuši, v pritličju je na voljo 1 garderoba, v medetaži pa 2 garderobi s tuši. Na voljo je sodobno ozvočenje, osvetlitev dvorane je z LED sijalkami svetilnosti do 1.000 lux. Na tribunah je prostora za do 600 gledalcev.

foto
Nova telovadnica bo zadostila potrebam šole in širše lokalne skupnosti ter bo namenjena tudi za organizacijo tekmovanj in prireditev.