Davidova budleja, metuljnik

Buddleja davidii

Domovina: Vzhodna Azija.

Opis: Metuljnik je do 4 m visok listopadni grm (slika 1). Listi so suličasti in po robu nazobčani. Po spodnji strani so zaradi gosto nameščenih zvezdastih laskov sivkasti. Cvetovi so nameščeni v dolgih, gostih latastih socvetjih (slika 2) na koncu enoletnih vej. Venec je cevast, vijoličast (lahko tudi rožnat, rdeč, bel, modrovijoličast). Cvetovi privabljajo metulje. Plodovi (slika 3) so mnogosemenske glavice, ki ostanejo na rastlini in iz njih se semena sproščajo še vso zimo.

Čas cvetenja: julij–avgust.

Zrelost semen: od septembra naprej.

Razmnoževanje: Razmnožuje se s semeni, ki se pozno jeseni in pozimi sproščajo iz plodov. Vegetativno se razmnožuje z ukoreninjanjem poganjkov. Za preprečevanje razmnoževanja s semeni je treba porezati socvetja takoj po odcvetu.

Rastišča: Okrasni grm, ki pogosto podivja. Naseli se na toplih rastiščih, kot so skalne razpoke, suha ruderalna mesta, cestni robovi, ruševine, gramoznice, peskokopi. Odstranjevanje: Grme izsekamo ali požagamo in izkopljemo podzemne dele. Obnese se tudi obročasto zarezovanje lubja. Pri tem izrežemo približno 10 cm širok pas lubja okoli debla, da preprečimo tok snovi po rastlini. Če so rastline še mlade, jih izruvamo. Če smo na območju odstranili večji sestoj rastlin, moramo izpraznjeno mesto zasaditi z domorodnimi pionirskimi rastlinami.

Kam z odstranjenimi rastlinami: Odstranjene nadzemne in podzemne dele oddamo v sežig.