Deljenolistna rudbekija

Rudbeckia laciniata

Domovina: Severna Amerika.

Opis: Deljenolistna rudbekija je do 2,5 m visoka zelnata trajnica (slika 1), ki ima v tleh trpežne korenike (slika 3). Stebla so gola, vsaj spodnji listi so pernato deljeni, srednji trojnati do peternati, vsaj spodaj in po robu kratkodlakavi. Segmenti listov so suličasti. Koški (slika 2) v premeru merijo 7–12 cm, jezičasti cvetovi so zlatorumeni, cevasti cvetovi pa zelenkasti do rjavkasti. Ovojkovi listi se strehasto prekrivajo, konice so rahlo zavihane navzven. Plodovi so rožke, ki so dolge okoli 5 mm in imajo na eni strani 4 kratke zobce.

Čas cvetenja: julij–oktober.
Zrelost semen: od avgusta naprej.

Razmnoževanje: Deljenolistna rudbekija se uspešno razmnožuje z razkosanjem korenik. Nova rastlina lahko zraste že iz nekaj več kot 1 cm dolgega koščka korenike. Sestoj deljenolistne rudbekije se širi tudi z razraščanjem podzemnih delov (živice), ki se razraščajo pospešeno, če rastline pokosimo. Razmnožuje se tudi spolno, s semeni, ki ostanejo kaljiva vsaj 3 leta.

Rastišča: Rudbekije so pogosto sajene kot okrasne rastline. V naravi se naselijo na poplavnih območjih rek, na gozdnih robovih, logih.

Odstranjevanje: Mlade rastline lahko pred cvetenjem ročno izruvamo. Večji sestoj je bistveno težje izkoreniniti. Z rednim odstranjevanjem nadzemnih delov bomo sestoj oslabili, šele po več letih odstranjevanja nadzemnih poganjkov pa lahko pričakujemo, da bomo rastline iztrebili.

Kam z odstranjenimi rastlinami: Necvetoče poganjke lahko kompostiramo. Cvetove, plodove in tudi izkopane podzemne dele je treba oddati v sežig.