Drobnocvetna nedotika

Impatiens parviflora

Domovina: Severna Amerika.

Opis: Drobnocvetna nedotika je do 1 m visoka enoletna rastlina. Steblo je razraslo in zelo sočno. Pecljati listi so razvrščeni premenjalno, po obliki so širokosuličasti in topo nazobčani, dolgi 3–12 cm. Cvetovi so v rahlih pokončnih grozdih na koncu poganjkov, bledorumeni s temnorumenim ustjem, vključno z ostrogo so dolgi 1–2 cm, ostroga je ravna. Kijasto oblikovani plodovi so dolgi 1,5–2 cm, ob zrelosti se eksplozivno odprejo in izvržejo semena.

Čas cvetenja: junij–september.
Zrelost semen: julij–oktober.

Razmnoževanje: Drobnocvetna nedotika je enoletnica, ki se razmnožuje spolno s semeni.

Rastišča: Drobnocvetna nedotika uspeva na senčnih mestih na gozdnih robovih, v podrasti vlažnih gozdov in na senčnih ruderalnih mestih.

Odstranjevanje: Pri manjših sestojih je najučinkoviteje, če rastline še pred cvetenjem ročno poruvamo. Plodeče rastline ob dotiku izmetavajo semena, zato jih je praktično nemogoče odstraniti, ne da bi se zasejalo vsaj nekaj semen. Verjetno bi bila učinkovita tudi večkratna košnja pred cvetenjem.

Kam z odstranjenimi rastlinami: Rastline, ki ne plodijo, lahko kompostiramo ali posušimo. Plodeče rastline je treba oddati v sežig, da ne bi razsejali semen.