Indijski jagodnjak

Duchesnea indica

Domovina: Jugovzhodna Azija.

Opis: Indijski jagodnjak je našim vrstam jagodnjaka na prvi pogled podobna rastlina, ki se od njih najbolje razlikuje po rumenih cvetovih. Je zelnata trajnica, ki se močno razrašča z dolgimi, tankimi pritlikami. Listi so trojnati in temnozeleni. Cvetoči poganjki so navadno do 10 cm visoki, cvetovi so rumeni (slika 1), listi zunanje čaše široko trokrpi. Mesnati birni plod (»jagoda«) je živordeč (slika 2), okrogel, navadno nekoliko sploščen in v notranjosti bel ter ni kimast, kot pri naših jagodnjakih, ampak pokončno rastoč. Je dosti manj okusen od naših jagod, vendar nestrupen.

Čas cvetenja: maj–september.
Zrelost semen: maj–oktober.

Razmnoževanje: Rastlina se vegetativno razrašča z dolgimi pritlikami, k čemur lahko pripomore tudi košnja. Semena raznašajo tudi ptice.

Rastišča: Indijski jagodnjak raste na zelenicah, v podrasti gozdov (slika 3), na vlažnih mestih. Gojen je kot nezahtevna pokrovna vrsta na senčnih rastiščih, kot tako jo tudi prodajajo v vrtnarijah.

Odstranjevanje: Ko se na zelenici ali pod živo mejo ustali, se s pritlikami stalno razrašča, košnjo dobro prenese, zato rastlino zelo težko izkoreninimo. A vseeno ga lahko omejujemo v širjenju s puljenjem in odstranjevanjem nezrelih plodov. Kam z odstranjenimi rastlinami: Če rastline predhodno posušimo, jih lahko kompostiramo. Zrele plodove pred odlaganjem uničimo. Lahko jih prekuhamo in nato kompostiramo ali oddamo v sežig.

Opozorilo: Košnja zelenic v času zrelosti plodov bo prispevala k širjenju.