Kalinolistni pokalec

Physocarpus opulifolius

Domovina: Severna Amerika.

Opis: Kalinolistni pokalec je do 3 m visok grm. Lubje se lušči v vzdolžnih trakovih, zato je pozimi svetleče. Listi so v obrisu širokojajčasti, dolgi do 10 cm, 3 do 5-krpi, krpe so nazobčane. Cvetovi, ki so nameščeni v polkroglastih kobulih (slika 1), so beli in veliki 1 cm v premeru. Plodovi so svetli, mehurjasto napihnjeni mnogosemenski mešički (slika 2), ki ob zrelosti pordečijo, jeseni pa se razpočijo (slika 3) in raztresejo semena.

Čas cvetenja: maj–julij.
Zrelost semen: avgust–november.

Razmnoževanje: Kalinolistni pokalec se vegetativno razmnožuje z ukoreninjanjem vej, zato jih ne smemo odlagati v naravo. Razmnožuje se tudi spolno s semeni.

Rastišča: Kalinolistni pokalec je okrasni grm, ki je podivjan in naturaliziran na prodiščih rek, v mejicah in na gozdnih robovih. Odstranjevanje: Grme izsekamo in izkopljemo podzemne dele. Obnese se tudi obročasto zarezovanje lubja. Pri tem izrežemo približno 10 cm širok pas lubja okoli debla, da preprečimo tok snovi po rastlini. Razmnoževanje s semeni lahko preprečimo, če porežemo odcvetela socvetja, preden se iz njih razvijejo plodovi.

Kam z odstranjenimi rastlinami: Vse odstranjene dele rastline oddamo v sežig, saj se lahko ukoreninijo.