Octovec

Rhus typhina

Domovina: Severna Amerika.

Opis: Octovec je velik, listopaden grm ali manjše drevo, s široko, kupolasto krošnjo. Večinoma doseže okoli 5–7 m. Listi so lihopernati, dolgi od 30–60 cm, sestavljeni iz številnih, 6–12 cm dolgih lističev. Lističi so nazobčani, zgoraj temnozeleni, spodaj svetli, jeseni se obarvajo oranžno do živordeče. Mlade veje so gosto puhasto dlakave, razvejene kot rogovje. Drobni zelenkastorumeni cvetovi so združeni v zelo gosta latasta socvetja. Goste skupine oblih, temnordečih, dlakavih koščičastih plodov, ki se razvijejo iz teh socvetij, ostanejo na drevesu do spomladi.

Čas cvetenja: junij–julij.
Zrelost semen: avgust–september.

Razmnoževanje: Octovec se uspešno razrašča s koreninskim sistemom, ki je plitev in obsežen. Iz njega poganjajo novi poganjki, ki hitro rastejo. Semena so slabo kaljiva. Kaljivost semen poveča potovanje plodu skozi prebavilo živalskega raznašalca semen.

Rastišča: Octovec je gojen kot okrasno drevo, ki v naravi raste na motenih rastiščih, cestnih robovih, razpokah pločnikov, na suhih, kamnitih tleh, opuščenih poljih, požganih območjih.

Odstranjevanje: Drevo požagamo in izkoreninimo. Nato redno odstranjujemo na novo pognale poganjke. Odžagano površino debla lahko premažemo s herbicidom. Herbicide lahko uporabljajo le osebe z vsemi potrebnimi potrdili in dovoljenji na način, ki ne škodi ljudem in okolju!

Kam z odstranjenimi rastlinami: Rastline razžagamo in oddamo v zbirni center kot zeleni odrez. Opozorilo: Listi in plodovi vsebujejo strupene snovi, ki dražijo kožo. Močni in številni poganjki izraščajo v okolici rastline tudi še potem, ko drevo požagamo.