Thunbergov češmin

Berberis thunbergii

Domovina: Vzhodna Azija.

Opis: Thunbergov češmin je do 1 m visok, gosto razrasel grm s tankimi vejami. Listi so zeleni ali rdeče nadahnjeni, 2–4 cm dolgi, lopatičasti, z izrazito zaokroženim vrhom in proti dnu postopno zoženi. Prilista sta spremenjena v tanka ostra trna. Cvetovi so v zalistnih grozdih, os socvetja je lokasto ukrivljena. Cvetovi so rumeni (slika 1), lahko tudi rdečkasti. Prašniki se ob dotiku sunkovito premaknejo (tigmonastija). Plodovi so rdeče eliptične jagode (slika 2), ki na vejah ostanejo še dolgo v zimo.

Čas cvetenja: maj–junij.
Zrelost semen: od julija naprej.

Razmnoževanje: Plodove rade jedo ptice, najverjetneje se s tem širijo tudi semena, tako da se lahko mlade rastline pojavljajo daleč od materinske. Grm se razširja tudi vegetativno, z razraščanjem in z ukoreninjanjem odlomljenih vej.

Rastišča: Pogosto je gojen kot okrasni grm ali v živih mejah. Spontano se pojavlja v podrasti živih mej in v podrasti gozdov (slika 3). Vrsta je naturalizirana in invazivna predvsem ob gozdnih potokih.

Odstranjevanje: Rastline lahko odstranimo z izkopavanjem ali ruvanjem grmov s podzemnimi deli vred. Širjenje s semeni preprečimo z obrezovanjem po cvetenju in pred zrelostjo plodov.

Kam z odstranjenimi rastlinami: Podzemne dele in zrele plodove je treba na primeren način odstraniti (npr. oddati v sežig); olistane poganjke (npr. po obrezovanju žive meje) in cvetove moramo najprej posušiti, nato pa jih lahko kompostiramo.

Opozorilo: Češminovi trni so zelo ostri.