Ljubljana danes

Mesto po meri človeka

Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana, ki šteje okrog 288.000 prebivalcev, mesto po meri človeka. Kljub temu, da se uvršča med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice. Ljubljana je mesto kulture, dom številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. V slovenski prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev.

Ljubljana- zelena za ljudi

Ljubljana je mesto, ki vas bo presenetilo in preseglo vaša pričakovanja. Je edinstvena – majhna po površini, a velika po gostoljubnosti in kakovosti življenja. Njeno ime, če upoštevamo eno od etimoloških razlag, je »ljubljena« in zato ne preseneti dejstvo, da jo imajo radi meščani in obiskovalci. Da je tako, se je moralo zgoditi ogromno sprememb. In te številne spremembe v zelo kratkem času so tudi eden izmed razlogov, da je Ljubljana postala Zelena prestolnica Evrope 2016. Postala je prva in edina zelena oaza v osrednjem in jugovzhodnem delu Evrope.

Se še spomniš, kako je bilo?

Skoraj vsak, ki živi v Ljubljani ali se v mesto vrača po dolgem času, vsaj enkrat postavi to vprašanje. Sprememb na bolje se ljudje hitro navadijo in kaj hitro pozabijo, kako so se včasih v strogem mestnem središču umikali avtomobilom, kako težko je bilo priti iz ene strani reke na drugo, koliko časa so čakali na pravi avtobus in kako so bili na obrežjih Ljubljanice namesto prijetnih kavarn, parkirani avtomobili. Težko bi verjeli, da je današnja zelena prestolnica pred manj kot desetimi leti bila tako zelo drugačna.