Zgodovina Ljubljane

Ljubljano naj bi, kot govori legenda, ustanovil mitološki grški junak Jazon, ki je kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši Argonavti na ladji Argo pobegnil preko Črnega morja po reki Donavi in Savi vse do Ljubljanice.

Tam so Argonavti razstavili ladjo, jo prenesli do Jadranskega morja, kjer so jo spet sestavili in se vrnili v Grčijo. Na poti k morju, ob izviru reke Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru in barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel s pošastjo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki danes domuje vrh grajskega stolpa v ljubljanskem mestnem grbu.

Legenda pravi, da je v davnini grški junak Jazon z Argonavti kolhijskemu kralju Aitesu ukradel zlato runo. Na ozemlju med današnjo Vrhniko in Ljubljano so Argonavti na begu pred zasledovalci našli veliko jezero in ob njem barje, kjer so naleteli na strašno močvirsko pošast. Jazon se je z njo boril in jo ubil. To naj bi bil ljubljanski zmaj, ki še danes domuje na ljubljanskem mestnem grbu vrh grajskega stolpa.