torek, 21. 6. 2022

Dopolnjujemo kolesarsko infrastrukturo

V Ljubljani smo to pomlad izvedli številne projekte, namenjene kolesarjem. Med zadnjimi izvedenimi predstavljamo prvo pokrito javno kolesarnico in prvo kolesarsko ulico.

V garažni hiši Kongresni trg smo uredili prvo pokrito javno kolesarnico, v kateri je prostora za 78 navadnih koles in 14 električnih. Parkiranje koles je brezplačno, dostop je mogoč s kartico urbana.

 kolesarnica

Prva kolesarska ulica, kjer imajo prednost vedno kolesarji

 kolesarska ulica

Na področju kolesarjenja smo uvedli še eno novost. Na Poljanskem nasipu med Cukrarno in Materinskim mostom smo označili prvo kolesarsko ulico, kjer imajo kolesarji vedno prednost pred avtomobilisti. To pomeni, da lahko kolesarji vozijo en poleg drugega, motorna vozila pa jih ne smejo prehiteti. Po uvedbi nove prometne ureditve zato v križišču Živinozdravska ulica - Poljanski nasip (ob Cukrarni) velja desno pravilo. 

V okviru priprav na svetovno kolesarsko konferenco Velo-city, ki je sredi junija potekala v Ljubljani, smo v pomladnih mesecih izvedli številne ukrepe, s katerimi želimo zagotoviti še bolj varno in udobno kolesarjenje. Več o njih lahko preberete tukaj.

Preberite tudi: