sreda, 23. 10. 2019

Prvo uradno srečanje dunajskega in ljubljanskega župana

Z letošnjimi Dunajskimi dnevi, ki v Ljubljani potekajo med 22. in 24. oktobrom 2019, želijo organizatorji obiskovalcem prikazati različne obraze Dunaja – na eni strani kot tradicionalno prestolnico z bogato kulturno dediščino in na drugi strani kot sodobno, inovativno in pametno mesto, ki svojim prebivalcem ponuja najboljšo kakovost življenja na svetu.

Slavnosten začetek s klasično glasbo

Tridnevno prireditev so pričeli s slavnostnim odprtjem v Slovenski filharmoniji, kjer so obiskovalce obdarili z brezplačnim koncertom klasične glasbe. Dunajska zasedba Klangkollektiv, ki jo sestavljajo člani največjih dunajskih orkestrov, je igrala dela avstrijskih in slovenskega skladatelja. Največ pozornosti so namenili velikanu dunajske klasike Ludwigu van Beethovnu, kateremu bodo ob praznovanju 250. obletnice rojstva prihodnje leto na Dunaju posvetili številne prireditve.

Mesto po meri človeka

Prvi konferenčni dan, 23. oktober, se je začel s prvim uradnim srečanjem dunajskega in ljubljanskega župana. Župan Zoran Janković in župan ter deželni glavar Dunaja dr. Michael Ludwig sta danes na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča odprla konferenco »Dunaj in Ljubljana – Mesto po meri človeka«. Prav tako sta sodelovala v uvodni diskusiji. Dr. Michael Ludwig se je ob prvem uradnem obisku vpisal v Zlato knjigo mesta Ljubljana, v katero je zapisal, da se veseli prijateljskih odnosov in se zahvalil za vabilo v Ljubaljano. Dodal je še, da se ima v "najlepšem mestu na svetu" zelo lepo.

d
Gost je v Zlato knjigo zapisal, da se veseli prijateljskih odnosov in se zahvalil za vabilo v Ljubljano. Dodal je še, da se ima v "najlepšem mestu na svetu" zelo lepo. Ob tem je župana Zorana Jankovića prijazno povabil na Dunaj.

V sklopu prvega dne so sledile predstavitve, diskusije in delovne skupine dunajskih in ljubljanskih strokovnjakov na različne teme, ki obema mestoma predstavljajo izziv. Izpostavili so primere dobrih praks na področju krožnega gospodarstva in preprečevanja odpadkov ter oblikovanja javnega prostora po meri meščanov. Predstavili so tudi uspešne ukrepe proti prekomernemu turizmu in nasilju nad ženskami. 

Drugi konferenčni dan, 24. oktober, bo posvečen socialnim temam. Strokovnjaki obeh prestolnic bodo predstavili izzive in rešitve na področju skrbi za starejše meščane. Osredotočili se bodo na alternativne oblike bivanja za starejše ter osvetlili tehnologije, ki starejšim pomagajo organizirati prosti čas in bdijo nad njihovim zdravjem. Zadnja tema dvodnevne konference bo namenjena boju proti revščini in brezdomstvu v mestih.

Darilo mesta Dunaj - knjižna omara

Povezovalni element Dunajskih dnevov (tudi v drugih mestih) je knjižna omara z različnimi knjigami z Dunajskega oddelka za kulturo MA7. Pri izdelavi knjižne omare v vsakem mestu sodelujejo z lokalnimi izvajalci, zato so za izdelavo "ljubljanske omare" zaprosili  Center za ponovne uporabo Rogaška Slatina. Ta teden lahko obiskovalci mestnega središča berejo na Stritarjevi ulici, kasneje bomo omaro podarili enemu izmed ljubljanskih javnih zavodov. 

20191022 094225

Dobro sodelovanje med mestoma in veliko častno priznanje za župana Ljubljane

Prestolnici sicer že mnoga leta uspešno sodelujeta. Sporazum med mestoma je bil prvič podpisan leta 1999 in nazadnje obnovljen leta 2016. 

Župan Zoran Janković je prav tako 23. aprila 2018 iz rok župana in deželnega glavarja Dunaja dr. Michaela Häupla prejel Veliko zlato častno priznanje za zasluge Zvezne dežele Dunaj.

180423 podelitev Velikega zlatega castnega priznanja za zasluge Zvezne dezele Dunaj nrovan 30

 

Preberite tudi: