torek, 23. 6. 2020

Dvorana Vižmarje Brod prepoznana kot vrhunska arhitektura

Strokovna komisija za podelitev Plečnikovih priznanj, najvišjih strokovnih priznanj na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti v Sloveniji, je Plečnikovo medaljo za realizacijo podelila Roku Žnidaršiču in Žigi Ravnikarju za dvorano OŠ Vižmarje Brod.

Prepričljiva rešitev, ki presega običajne standarde

foto

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina, je v obrazložitvi zapisala: »V zadnjih letih je bilo zgrajeno precejšnje število športnih dvoran; ker so bili projektanti večinoma izbrani na javnih natečajih, je njihova arhitekturna kvaliteta nadpovprečno visoka. Ker gre hkrati za šolske stavbe, za katere pri nas veljajo dokaj strogi predpisi, bi se zdelo, da imajo avtorji omejene možnosti za izražanje kreativnosti. Kljub temu so avtorji športne dvorane uspeli znotraj omejenih možnosti najti prepričljivo in svežo rešitev, ki v vseh pogledih presega običajne standarde. Kvaliteta celote in posameznih rešitev detajlov je prepričala žirijo, ki športni dvorani Vižmarje-Brod dodeljuje Plečnikovo medaljo.«

Nagrajen tudi Islamski versko-arhitekturni center

Prejemniki najvišjega Plečnikovega odličja za leto 2020, to je Plečnikove nagrade, so arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani.
»Avtorji so s projektom Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru. Dokazali so izjemni pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki avtorski skupini omogoča dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla. Koncept precizne razpršenosti posameznih stavb okrog centralnega dvignjenega trga in mošeje namerno izpostavlja samostojno pojavnost programskih elementov, ki tvorijo okvir trga in vzpostavljajo nov lasten kontekst.
»Specifičnost lokacije novega Islamskega versko-kulturnega centra je prav odsotnost specifičnega,« so zapisali avtorji že v natečajnem predlogu leta 2011.
Bevk Perović arhitekti so z zmago na javnem mednarodnem natečaju pridobili priložnost za popolno redefinicijo zapuščenega območja tik ob centru Ljubljane. S svojo širino, znanjem, izkušnjami in vztrajnim kritičnim premislekom o mestu in ključni vlogi arhitekture v njem so ustvarili novo sodobno žarišče območja z jasno identiteto v prostorskem, oblikovnem in materialnem smislu.
Umestitev prve in edine džamije s pripadajočim verskim in izobraževalnim programom v samostojni Sloveniji znotraj Ljubljane je večplasten izziv, ki zahteva ikonično in hkrati sodobno umirjeno pojavnost. «

Prepoznavanje sodobne arhitekturne ustvarjalnosti

foto
Plečnikova priznanja je podelil podžupan prof. Janez Koželj

Plečnikova odličja so osrednje slovenske strokovne nagrade na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika letno podeljuje slovenskim avtorjem tri vrste odličij za izbrana dela po mnenju strokovne žirije, ki so nastala v zadnjih petih letih. Plečnikova nagrada je osrednje in najpomembnejše odličje. Plečnikovo medaljo podeljujejo za aktualno realizacijo ali delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike, ali za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Vzpodbuda za kakovostno delo pa je prepoznana v Študentskem priznanju.

Oglejte si nagrajene projekte

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2020 bo do 1. julija 2020 na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici. V ponedeljek, 29. junija, ob 19. uri vas vabimo tudi na voden ogled po razstavi, ki ga pripravljajo nagrajeni avtorji in žirija.

 

Preberite tudi: