torek, 3. 9. 2019

Festival Vilenica v Ljubljani

V Ljubljani, Unescovem mestu literature, bomo gostili 34. mednarodni festival Vilenica, ki se ga bo udeležilo 23 avtorjev iz 16 držav.

34. mednarodni literarni festival Vilenica, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica iz Sežane bo poleg Ljubljane potekal še v Hrastniku, Kočevju, Kopru, Sežani, na Štanjelu, v Trstu ter jami Vilenica.

Osrednje ime letošnjega festivala je prejemnik nagrade vilenica 2019, srbski pisatelj Dragan Velikić. V ponedeljek, 9. septembra 2019, ob 19. uri se bo z njim v SNG Drama pogovarjala dr. Svetlana Slapšak, prof. antropologije antičnih svetov in antropologije spolov, književnica in prevajalka, večer pa bo spremljala glasba Borisa Šinigoja.

Osrednja tema festivala bo avtobiografsko pisanje

Letošnja Vilenica bo pod festivalskim geslom Ego in fabula osvetlila avtobiografsko pisanje, ki je v večini literatur v porastu.
O avtobiografskosti bo tekla beseda tudi na osrednji okrogli mizi festivala, forumu za dialog, v Klubu Cankarjevega doma, v sredo, 11. septembra 2019, ob 18.30 uri. Okroglo mizo bo vodil prevajalec in kulturni posrednik Andrej Pleterski, avtor letošnjega festivalskega koncepta in član žirije za Vilenico, na njej bo sodelovalo vseh 23 gostujočih avtorjev letošnje Vilenice.

Pestro dogajanje v Ljubljani

Vabimo vas na dogodke festivala, ki bodo potekali v Ljubljani: literarna branja, pogovore, in srečevanja v Cankarjevem domu, knjigarni Konzorcij, Moderni galeriji, NLB Centru inovativnega podjetništva, paviljonu na Kongresnem trgu, Slovenskem etnografskem muzeju, v SNG Drama in Švicariji.
Vabljeni v družbo uglednih, kritičnih intelektualcev, ki s svojimi besedami predstavljajo družbe, katerih del so, ter obiskovalcev, bralcev, privržencev književnosti in svobodne misli.

Izjemni avtorji v središču festivala

Festival postavlja v središče tudi slovenskega avtorja Esada Babačića, ki bo s pesmimi in v pogovorih očrtal svojo skoraj štiridesetletno avtorsko zgodovino, vse od prvih objav leta 1982. Na literarnih branjih se bodo predstavili še trije slovenski pisatelji – Jasmin B. Frelih, Nataša Kramberger in Ace Mermolja – ter številni gostje iz tujine, vidni predstavniki literature svojih dežel: Petar Andonovski (Severna Makedonija), Ayesha Chatterjee (Kanada), Maria Paula Erizanu (Moldavija), Zvonko Karanović (Srbija), Enes Karić (BiH), Jonas Lüscher (Švica), Amanda Mihalopulu (Grčija), Mohamad Abdul Monaem (Palestina/Sirija/Slovenija), Manjola Nasi (Albanija), Sverrir Norland (Islandija), Carolina Pihelgas (Estonija), Elizabeth M. Reapy (Irska), Ivana Šojat (Hrvaška) in prejemnik štipendije SEP za leto 2019.

Posebna pozornost je z izidom antologije in gostovanjem avtorjev namenjena književnosti Italije. Ob izidu Antologije sodobne italijanske poezije Un filo di seta bo festival gostil Silvio Brè, Mario Grazio Calandrone, Claudia Damianija ter Giana Maria Villalto.

Zaključek festivala v Vilenici

Iz Ljubljane se bo festival podal v Koper, od tam pa na Kras, sklenil se bo v kraški jami Vilenica, na slovesni podelitvi nagrade.

Avtorica utemeljitve nagrade Jutka Rudaš je zapisala: »Neizmerno sem vesela, da je Dragan Velikić, pisatelj velikega formata, spet na vlaku, na liniji Beograd–Vilenica, kjer mu lahko za vrhunske dosežke na področju literature izročimo Mednarodno nagrado za književnost vilenica 2019.«

 

Preberite tudi: