sreda, 23. 9. 2020

Filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

V Kinodvoru bo od 15. do 17. oktobra 2020, potekal že 5. filmski festival Kinotrip. Raznolik program je izbrala skupina mladih Kinotripovega filmskega kluba.

Mladi za mlade

foto
Ekipa festivala  Foto: Domen Pal

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Festival letos ponuja pet celovečercev, program kratkih filmov in nekaj utrinkov festivalskega spremljevalnega dogajanja.
Pripravlja ga ekipa sedmih srednješolcev, članov 5. Kinotripovega filmskega kluba. Svojo izkušnjo je opisala članica kluba: »Kinotrip se mi zdi čudovita priložnost za tiste, ki smo si želeli sodelovati v svetu kina, in tudi za tiste, ki bi v kino radi prišli kot gledalci pogledat kakšen dober film. Vsi filmi, ki bodo oktobra predvajani na filmskem festivalu, vključujejo mlade glavne junake, ki pa mladost doživljajo na zelo različne načine, zato sem prepričana, da bi se vsak lahko poistovetil z vsaj enim od njih.«

Začnemo z Boginjo kresnic 

Prostranim filmskim obzorjem naproti bomo odjadrali v četrtek, 15. oktobra, s kanadskim filmom Boginja kresnic (La déesse des mouches à feu, Anaïs Barbeau-Lavalette, 2019), ki v duhu devetdesetih slikovito ujame vihravo odraščanje dekleta med družinskimi težavami, mladostniškim prestopanjem meja in globokimi prepadi onkraj njih.
Otvoritveni film festivala bo nemški Kokon (Kokon, Leonie Kirippendorff, 2020). Film prinaša iskrivo in sončno zgodbo dekleta, ki sredi vročega berlinskega poletja odkriva prve ljubezni, raziskuje svoje telo in spoznava svoje mesto v svetu.

V petek, 16. oktobra, bomo v udarnem ritmu britanskega glasbenega dokumentarca White Riot (White Riot, Rubika Shah, 2020) spoznavali aktivistično glasbeno gibanje Rock Against Racism, ki je sredi sedemdesetih pomembno zaznamovalo britansko družbo v boju proti takrat nevarno naraščajočemu nacionalizmu. Film tudi za današnji čas ponuja mnogo aktualnih vzporednic in razmislekov. Večer bomo zaključili s programom kratkih filmov Kinotripčič, ki bo ponudil pester filmski nabor, vse od izredno »tripi« poljske animacije Acid Rain (Acid Rain, Tomek Popakul, 2019) do belgijsko-kongovskega plesnega spektakla Zombiji (Zombies, Baloji, 2019).

Soboto, 17. oktobra, bo uvedla projekcija filma belgijskega mojstra žanra Fabricea du Welza Oboževanje (Adoration, 2019). Film je vizualno osupljiva, temačno-fantastična pravljica o nori in absolutni ljubezni med mladostnikoma.
Festival se bo v soboto zaključil s podelitvijo Kinotripove nagrade občinstva in projekcijo legendarne črnohumorne klasike Harold in Maude (Harold and Maude, Hal Ashby, 1971). Ta v svobodnem duhu sedemdesetih upodablja nenavadno zgodbo o prijateljstvu in ljubezni med mladim Haroldom in simpatično Maude, ki svojo srečo iščeta zunaj togih družbenih okvirov.

Spremljevalno dogajanje

V soboto, 17. oktobra, popoldne pripravljamo Izmenjevanje pogledov, posvečeno mladim filmarjem. Projekciji filma Leča ljubezni, ki je nastal v okviru mladinske filmske izmenjave kot del pripravljalnih dejavnosti v sklopu kandidature Ljubljane in Nürnberga za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, bo sledila predstavitev mladih ustvarjalcev. Zatem bosta na vrsti projekcija in predstavitev videospotov, ki jih bodo ustvarili udeleženke in udeleženci predfestivalske delavnice snemanja videospotov.
Festivalsko dogajanje bodo tudi letos beležili dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana.
Nekaterim filmskim projekcijam bodo sledili Skype pogovori z ustvarjalci, ki jih bodo vodili mladi selektorji.

Kako do vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja so že na voljo pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13. Vstopnica za posamezno projekcijo znaša 4,5 €, za skupine s štirimi in več gledalci ter za člane Kluba Kinobalon in Kinodvor pa 3 €.

Preberite tudi: