petek, 11. 12. 2020

Kmalu nova drevesa tudi na Brdu

Na Brdu, ob Poti rdečega križa in Poti za Brdom, pripravljamo sadilne jame za 137 novih dreves. Drevesa bomo posadili predvidoma v začetku januarja prihodnje leto.

V sklopu priprav bomo odstranili neploden material, vgradili plodno zemljo ter pripravili stojišča za predvidenih 137 dreves.

Nova drevesa bomo posadili januarja

Zemlji bomo dodali kompost iz JP Voka Snaga, ki je izdelan iz zelenega odreza in vsebine rjavih zabojnikov.

foto
Foto: Tisa

Glede na to, da bo zaradi svežih tal posedek zemlje v zimskem času velik, bomo s sajenjem dreves nekoliko počakali in jih zasadili predvidoma v januarju 2021.

Pri izvedbi del bo lahko deloma oviran promet, zato vse udeležence v prometu prosimo za strpnost in razumevanje.

Uporabljamo kompost iz bioodpadkov

Uporaba komposta iz bioloških odpadkov je še en dober praktičen primer krožnega gospodarstva – ponovne uporabe (recikliranih) materialov v Mestni občini Ljubljana.

foto
Foto: JP Voka Snaga

V Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana biološke odpadke s podobnimi procesi, kot se dogajajo v naravi (anaerobna fermentacija), predelamo v kompost Rastko, ki je najvišjega kakovostnega razreda in primeren za uporabo na vrtovih in njivah. V Ljubljani ga uporabljamo tudi za nego in spodbujanje rasti dreves, in sicer pri sajenju dreves ob cestah in na drugih javnih površinah, tudi na Brdu.

V procesu predelave nastaja tudi bioplin, ki ga uporabimo za pridobivanje elektrike in toplote.

Preberite tudi: