petek, 4. 2. 2022

Kulturni praznik v Ljubljani

V Ljubljani bomo tudi letos obeležili 8. februar, slovenski kulturni praznik. Javni zavodi in številne nevladne organizacije s področja kulture pripravljajo raznolik program, Prešernova poezija bo odmevala tudi v starem mestnem jedru.

Prešernova poezija v starem mestnem jedru

Na kulturni praznik bo tudi letos odmevala Prešernova poezija, ki jo boste lahko spremljali po zvočnikih v starem mestnem jedru. Klasičnega recitala ob Prešernovem spomeniku zaradi koronavirusa tudi letos ne bo, bo pa Združenje slovenskih dramskih umetnikov v sodelovanju s programom ARS v studiu v živo bralo Prešernovo poezijo, ki jo bomo nato neposredno prenašali v živo po zvočnikih v stari Ljubljani. Recital bo potekal od 12. do 13.30 ure.

Vabimo vas tudi k obisku ljubljanskih javnih zavodov s področja kulture.

Ljubljanski grad

grajsko obzidje
Foto: Miha Mally

Ljubljanski grad na kulturni dan v ospredje postavlja grajsko arhitekturo. Ker v letošnjem letu obeležujemo 150. obletnico rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, bodo v počastitev spomina na velikega mojstra, ki je svoj pečat pustil tudi na gradu, organizirali vodeni ogled z naslovom Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik.
Ob tem se lahko udeležite tudi drugih vodenih ogledov, ki bodo ta dan brezplačni. Najmlajše vabijo na program interaktivnih dogodivščin: Friderikove preizkušnje ter Pridruži se Zmajski druščini. Brezplačen bo tudi ogled vseh stalnih postavitev na Gradu. Več informacij najdete na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Dan odprtih vrat Mestnega muzeja Ljubljana

Muzej bo odprt od 10. do 18. ure, ko si lahko samostojno ogledate razstavi Rdeče in črno: Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 in Urbane prerokbe. Življenje v Ljubljani leta 2100 ter stalno razstavo o zgodovini našega mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

muzejska klepetulja
Foto: Andrej Peunik

Še posebej živahno bo na razstavi Rdeče in črno, kjer bodo obiskovalci srečali tudi zgovorno muzejsko klepetuljo, družine pa posebej vabijo na samostojne interaktivne oglede razstav s tiskanim vodnikom Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano in Kako je nastalo najlepše mesto na svetu ter na ogled stalne razstave z mobilno aplikacijo. Ob 10., 11., 12. in 13. uri pa vabijo še na Legendo o argonavtih in nagradno igro z ljubljanskim zmajem.
Več informacij najdete na spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana, prijave pa sprejemajo na e-naslovu prijava@mgml.si.

Plečnikova hiša, kjer se srečata Plečnik in Prešern

Jože Plečnik

Mojster Plečnik je pesnika Franceta Prešerna visoko cenil. Znano je, da je svojim učencem nekoč dejal: "Prešeren je bil cel arhitekt. Zato je zapustil tako malo. Zapomnite si: Prešeren je zapustil malo pesmi – a kar jih je, so dobre."
Vrata Plečnikove hiše bodo odprta od 10. do 18. ure, ko si lahko samostojno ogledate občasno razstavo Plečnik in pika o nastajanju istoimenskega biografskega stripa ter stalno razstavo Plečnik., ki odstira Plečnikov ustvarjalni in intimni svet. Ob 11. in 12. uri vabljeni na vodstvo po razstavi Plečnik in pika z avtorjema razstave in stripa dr. Blažem Vurnikom in Zoranom Smiljanićem.
Ta dan bodo potekali tudi vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja. Za ogled in vodstvi po razstavi so potrebne prijave na e-naslov prijava@mgml.si.

V Galeriji Jakopič opozarjajo na taljenje ledenikov

razstava Taljenje ledenikov

V Galeriji Jakopič na kulturni praznik vabijo na brezplačen ogled razstave Taljenje. Podobe podnebnih sprememb, na kateri lahko obiskovalci skozi umetniške interpretacije 17 avtorjev in avtoric razmišljajo o pereči problematiki taljenja ledenikov po svetu. Pripravili so tudi vodeni ogled s kuratorko Julijo Hoda, ki se bo začel ob 16.30 uri. Ostale podrobnosti najdete tukaj.

Filmsko obarvan kulturni praznik

V Kinodvoru bodo kulturni praznik obeležili z dvema slovenskima filmoma. Film Divja Slovenija bo na ogled brezplačno, projekcije Zastoja pa se bo udeležila Mirjam Korbar, glavna igralka v filmu, ki ji bodo ob tej priložnosti izročili nagrado “drevo ljubezni” za najboljšo glavno žensko vlogo, ki jo je prejela na 15. Mostarskem filmskem festivalu – Festivalu filmske igre.

film Zastoj

Vstopnice za film Zastoj so že v prodaji, brezplačne vstopnice za dokumentarec Divja Slovenija pa bodo pri blagajni Kinodvora na voljo za prevzem od 7. februarja dalje. Za več informacij obiščite kinodvor.org.

Kulturni praznik v Mestni knjižnici Ljubljana

Na kulturni praznik bosta med 8. in 15. uro odprti Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica (ostale knjižnice bodo zaprte), program pripravljajo tudi na FB strani Mestne knjižnice Ljubljana. Ta dan bodo v odprtih dveh enotah novim članom podarili enoletno članarino.
V Knjižnici Bežigrad ob 12.30 uri vabljeni na Odprti oder s slovenskimi pesnicami, kjer boste lahko v živo prisluhnili poeziji Katje Perat, Sare Špelec, Tonje Jelen, Ane Svetel in drugih pesnic po izboru obiskovalcev. Zaželene so prijave na bezigrad@mklj.si.

preseren

Na Facebook strani Mestne knjižnice Ljubljana pa si lahko ogledate predstavi Lutkovnega gledališča FRU-FRU Muca copatarica in Lutkalnica, predstavitev pesniške zbirke Idiometrija Barbare Korun ter pogovor o Luizi Pesjak, ki ga pripravljata Urška Perenič in Kristina Košič Humar.
Več informacij najdete na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana.

Kulturno obarvan dan v MGLC

V MGLC na kulturni praznik vabijo na brezplačne vodene in samostojne oglede aktualnih razstav in predavanje, ki sledi obsežnemu delovanju čeških ustvarjalcev v Sloveniji, obenem pa predstavlja prispevek slovenskih avtorjev, znanstvenikov in arhitektov v češki kulturi.

prenovljena Svicarija

Za najmlajše obiskovalce pripravljajo zabaven in poučen ogled Švicarije, pridružite pa se lahko tudi kratkim spletnim vodenjem.
Podrobnejši program najdete na spletni strani MGLC.

 

Preberite tudi: